Икономика на ротативки и лотарийни билети

Хазартният бизнес затвърди позицията си на един от най-рентабилните в България, сочи изследване на „Капитал“

Останалите представители на оръжейния и военно-ремонтния сектор в страната, които са частни, също подобряват или затвърждават позициите си през 2016 г. Печалбата на „Арсенал“ расте над 2.5 пъти до 82 млн. лв. при 80% повече приходи през миналата година, докато „Дунарит“ и „Емко“ запазват рентабилността си отпреди една година. Единствено слабо познатият търговец на оръжие „Аполо инженеринг“ отчита 52% спад в печалба до 39 млн. лв. при 12% спад в приходите“. Компанията изплува със значителни резултати през 2014 г. И е собственост на иракчанин с български паспорт, но с индиректни връзки с „Химимпорт“ и затворената Корпоративна търговска банка.

Да изтрием по едно билетче

След оръжейните рекорди една десета от печалбата на най-рентабилните сред големите компании в България идва от хазартния бизнес – основно от сглобяване на ротативки и продажби на лотарийни билети. Средната рентабилност в сектора е над 40%, т.е. два пъти над средното за шампионите в едрия бизнес в България, включително и оръжейния сектор.

Тази година обаче бизнесът с лотарийни билети и залози, основно контролиран от Васил Божков, е изместен от лидерскотото място по принос за рентабилността от компания, произвеждаща машини за игрални зали. „Евро геймс технолоджи“ отчита 161 млн. лв. нетна печалба през 2016 г. , което е с 88% повече спрямо година по-рано. Според информация от сайта на компанията тя оперира в глобален мащаб, като продава игрални машини в над 75 държави. Нейни собственици са три физически лица. Мария Каменова има половината от дяловете в компанията, като според фирмените регистри е участвала в обща фирма с вдовицата на Стоил Славов от СИК – Вера. Втората половина от компанията се държи от Ивалина Михалева с 45% от дяловете и управителя Владимир Доков с 5%. Според публикация в „24 часа“ от 2012 г. Михалева е приятелка на осъдения за поръчка на убийство хазартен бос Валтер Папазки.

С този резултат „Евро геймс технолоджи“ детронира вечните лидери в хазарта под контрола на Васил Божков – „Ню геймс“ и „Еврофутбол“, които общо имат печалба от 120 млн. лв. през 2016. „Ню геймс“ съвместно с „Национална лотария“ е организатор на играта със същото име, добила значителна популярност последните три години след данъчен реверанс на държавата през 2014 г. „Еврофутбол“ пък е най-големият играч при спортните залагания в България.

Тази година обаче от класацията отсъстват „Национална лотария“ и „Евробет“. Последното държи лиценза на „Лотария България“, като миналата година Божков продаде част от него на гръцката Intralot на хазартния предприемач Сократис Кокалис, с когото си делят и „Еврофутбол“. Ако тези компании бъдат добавени към извадката, печалбите, свързани с хазартния бизнес, ще натежат още повече. Това без многото казина и онлайн сайтове, контролирани от Божков.

Химия, авточасти и естествени монополи

Секторите с висока добавена стойност като химия и автомобилни части затвърждават силните си позиции като едни от най-рентабилните бизнеси в България. Естествени монополи допълват картината, макар това да е по-скоро очаквано за тях. Химическият сектор се радва на силно представяне през 2016 г. Содовият завод „Солвей соди“ задържа рентабилност от над 30% при 11% ръст на приходите си през 2016 г., докато фармацевтичният „Хювефарма“, който произвежда лекарства и храни за животни, повишава печалбата си с 12% до 108 млн. лв. Производителят на генерични лекарства „Софарма“ увеличава печалбата си с почти 50%, но това се дължи на еднократни ефекти от продажбата на участие в сръбското дружество „Иванчич и синове“. На практика печалбата на „Софарма“ е без промяна, ако се изключи ефектът от тази сделка. През 2016 г. компанията бе фокусирана в оптимизация на дейността си заради трудностите на руския и украинския пазар вследствие на конфликта между двете северни държави. През 2017 г. обаче „Софарма“ вече вижда значително подобрение в конюнктурата в Русия и текущата година се очертава да е на органично възстановяване за компанията както в приходната част, така и в рентабилността.

Секторът на автокомпоненти също затвърждава своето растящо значение в българската икономика, генерирайки 8% от приходите сред 50-те най-рентабилни компании в България и 6% от общата им печалба. Представителите на бранша са направили общо 150 млн. лв. печалба през 2016 г., като една трета от нея се дължи на завода за каучукови съединения и пластмасови тръби в Кърджали „Теклас България“, собственост на турската Teklas. В началото на 2017 г. компанията започна изграждането на четвърти завод край Кърджали, който се очаква да заработи в края на 2017 г. За целта „Теклас“ получи финансиране от Европейската банка за възстановяване и развитие и след приключването на разширението ще дава работа на над 2300 души от пограничния район.

Глобалният икономически тласък пък е издърпал и дружествата от транспортния сектор към по-високи печалби, ако се съди по представянето на „Параходство Български морски флот“, което излиза на 42 млн. лв. печалба след загуба със същата абсолютна стойност година по-рано, но приходите на дружеството мистериозно се свиват, особено през последните две години. „Фрапорт туин стар еърпорт мениджмънт“, който управлява летищата във Варна и Бургас, пък регистрира 18% ръст на приходите си и над 60% подобрение в нетната печалба след силния летен сезон през 2016 г.

В обобщение – 2016 бе силна за едрия бизнес в страната, особено в извадката на най-рентабилните 50, където 84% от компаниите повишават печалбите си през 2016, а 70% увеличават и рентабилността си.