Индустриална зона и във Варна

Следвайки примера на Бургас, в началото на тази година започва реален процес по подготовка на конкретните терени за обособяване на индустриална и логистична зона край Варна. Предвижда се в нея да има и агро хъб. Това обяви  министърът на икономиката и индустрията Богдан Богданов след среща с кмета на Варна Благомир Коцев и представители на Общинския съвет в морския град.

Става въпрос за около 4500 декара южно от аксаковското село Слънчево. От думите на министър Богданов стана ясно, че северно от магистрала „Хемус“ ще бъде разположен предвиденият агро хъб, който се очаква да се превърне в притегателен център за производства от хранително-вкусовата промишленост. Проектът е обсъден с Министерството на земеделието и храните, като министър Кирил Вътев го е приветствал, отбеляза Богданов.

Оставащите около 3000 декара южно от магистрала „Хемус“ ще бъдат основно насочени към индустрии с висока добавена стойност, като ще се използват логистичните предимства, които Варна дава. Министърът уточни, че проектът ще е съвместен – между „Национална компания индустриални зони“ и общините Варна и Аксаково.

Изграждането на новата индустриална зона може да започне през 2025 г., като тази година могат да се заложат процеси за документална подготовка, отбеляза кметът на Варна Благомир Коцев.

Всъщност идеята за изграждането на индустриална зона в третия по големина град в страната е още от 2020 година и е лансирана тогава от Иван Табаков – председател на Варненската търговско-индустриална камара, и бившия кмет на града Иван Портних.