Инфлация ще изяде предвиденото увеличение на пенсии и заплати

Желанието на управляващите да покажат една розова картина, може да им изиграе лоша шега, коментира бившият министър Иван Нейков

Прогнозираната инфлация ще изяде предвиденото увеличение на пенсии и заплати, каза Иван Нейков от Балканския институт по труда и социалната политика в предаването „Директно“ по Телевизия Bulgaria ON AIR. По думите му голяма част от пенсионерите ще продължат да получават пенсия от около 300 лева.

„Практиката „версия“ е позната в много населени места, което означава, че хората трудно покриват регулярните си разходи, т.е. започва едно микрокредитиране от страна на търговеца на потребителя до момента, в който получи пенсията или заплатата. С бюджетът се предвижда увеличаване на пенсиите с 6 % догодина, но от 1 юли. В същото време се предвижда и инфлация от 3%, което означава, че човекът с малката пенсия ще си живее по същия начин“, заяви Нейков.

„Желанието на управляващите да покажат една розова картина, може да им изиграе лоша шега, защото това повтаряне „Колко по-добре живеете, защото добре ви управляваме“ ще срещне другата гледна точка на човека, който ще отговори „Аз не виждам разлика“, добави той.

Росен Белишки от ГД „Национална полиция“ пък предупреди, че по празниците се забелязва активизация на крадците. Основно се търсят апартаменти с касови брави, които лесно се отварят. Освен това е добре и дограмата да бъде подсилена, посочи Белишки.