И Сарафов се изниза от парламентарната комисия за Нотариуса

Изпълняващият длъжността главен прокурор Борислав Сарафов няма да вземе участие в заседанието на временната парламентарна комисия за изясняване на факти и обстоятелства, свързани с дейността на групата около Мартин Божанов. Това става известно от съобщение, разпространено от прокуратурата.

В писмо до председателя на комисията Никола Минчев, Сарафов отклонява поканата за изслушване, което трябваше да се проведе днес. „Подчертавайки своето уважение към Народното събрание като най-висш орган на власт в парламентарната демокрация, следва да имате предвид, че е възможно резултатът от работата на uомисията да бъде материализиран в доклад, който при наличие на данни за престъпления или дисциплинарни нарушения от страна на прокурори и следователи, да бъде изпратен на компетентния орган – прокуратурата, в частност до и.ф. главен прокурор, поради което, с цел да избегна всякакви съмнения за пристрастност и евентуален конфликт на интереси, намирам за необходимо да отклоня изпратената покана за участие в заседание на председателстваната от вас временна комисия.“, заявява в писмото си Борислав Сарафов.

Той припомня, че съгласно Конституцията не разполага с правомощия да предоставя детайлна информация по конкретни преписки и досъдебни производства.

Сарафов допълва, че от встъпването му в длъжност е предприел поредица от действия, свързани с изясняване на обективната истина по конкретни казуси, станали обществено достояние още през 2020 г. и 2021 г. Също така отбелязва, че са предприети активни действия по изясняване ролята на Мартин Божанов и негово нерегламентирано въздействие в служебната дейност на действащи магистрати.

„Убеден съм, че представляваната от мен институция ще даде отговор на поставените от обществеността и народните представители въпроси, като изнесените в публичното пространство факти ще бъдат проверени със средствата на наказателния процес и при спазване на принципите за обективност, всестранност и пълнота на разследването“, посочва и.ф. главен прокурор Борислав Сарафов.

Освен Борислав Сарафов за изслушване в комисията днес са поканени бившите главни прокурори Иван Гешев и Сотир Цацаров. Вчера във Фейсбук профила си Иван Гешев заяви също, че няма да може да присъства, тъй като е в чужбина.