Колко ще загуби България от войната с Либия заради „пиратите“

Най-сериозният играч, който още не се е появил, има ресурси, разузнаване, силови, финансови и правни лостове, предупреди журналистът Георги Милков

България и Либния са на прага на търговска морска война. Арабската страна се кани да задържа всеки кораб под български флаг, който влезе в нейните териториални води. Това става ясно от заповед на либийската морска администрация, разпратена до всички търговски и нефтени пристанища в страната.

Арабистът проф. Владимир Чуков каза в интервю за телевизия Bulgaria ON AIR, че казусът трябва да бъде разгледан много внимателно от българските власти и администрация и да се проведе една прозрачна процедура.

В края на миналия месец частен съдебен изпълнител, придружен от гранична полиция и морска администрация-Бургас, се качва на борда, извежда либийския екипаж и сменя флага на кораба.

„Имам чувството, че на повърхността избиват емоциите от годините 1999-2008 година, когато беше кризата с медицинските сестри. Отново имаме обвинения, позиции, остри реакции. Мисля си, че да се използва думата „пиратство“ е силно преувеличено. Случаят е много заплетен. Българските институции е трябвало да реагират преди да се стигне до ескалация на напрежението“, обясни експертът в „България сутрин“.

По думите му Либия е изтълкувала сменянето на флага на кораба като удар по своя суверенитет.

„Не очаквам буквално арестувани моряци на български кораби. Мисля си обаче, че всички кораби под български флаг трябва да бъдат ясно информирани, че ако отидат на територията на Либия, може нещо да им се случи. В момента нямаме дипломатическо представителство в Либия и това може да се окаже проблем“, допълни проф. Чуков.

Журналистът Георги Милков пък каза в „Здравей, България“ по Нова телевизия, че скандалът ще се разгорещи още повече. По думите му Либия ще се бори до край и ще отстояват интересите си.

„Най-сериозният играч, който още не се е появил, има ресурси, разузнаване, силови, финансови и правни лостове. Това е застрахователят на кораба. Тези хора в един момент ще се появят и тогава се опасявам, че натискът върху България ще е твърде голям”, заяви Георги Милков.

Изпълнителна агенция „Морска администрация“ не е имала право да „задържа“ либийския танкер „Бард“ на пристанището в Бургас. Това постанови Върховният административен съд, след като разгледа жалбата на „Либиан навигейтър“ със спора между либийската компания и „Булгар гео мин Ел Ти Ди“, съобщава Bulgaria ON AIR.

В мотивите си върховните съдии пишат, че не са спазени условията за забрана за отплаване на кораб и принудителни мерки, които са описани в Кодекса за търговското корабоплаване. Също така по закон танкерът е можел да обезпечи събиране на държавни вземания, но не и на такива от частно-правен характер.

Заради странните действия на властите в Бургас България е обявена за пиратска страна. Застрахователят на либийския танкер от Великобритания ще ни принуди да плащаме компенсации заради „пиратските игрички“ на граничните полицаи и на служители от „Морска администрация“ на борда на кораба.