Конкурсът за изтребители опорочен, президентът нахока управляващите

Пари за пенсии няма, а сега ще похарчим много повече и то за по-малко самолети, коментира Радев

Изборът на самолет с тази процедура е троен удар по България. Конкурсът е опорочен. Това каза президентът Румен Радев.

Върховният главнокомандващ на въоръжените сили участва в ритуала на площад „Свети Александър Невски“, където прие почетния строй на представителните части на армията и положи венец пред Паметника на Незнайния воин, съобщава телевизия Bulgaria ON AIR.

Генералът се спря пред журналистите и коментира последните новини около избора на самолети за България.

„Настоявах да се спазва процедурата и финансовата рамка, което е гаранция за оптимален избор, независимо от типа самолет. Правителството направи точно обратното – обяви победител в разрез със собствените му и на Народното събрание правила и дори се ангажира да надплати огромна сума“, каза Радев.

Преди Коледа министрите на отбраната и на икономиката предложиха на правителството преговори със САЩ за предложените от тях F-16.

„Помните, че имаше популистки изказвания, че не купуваме изтребители, за да имало пари за пенсии. Пари за пенсии няма, а сега ще похарчим много повече и то за по-малко самолети”, обяви държавният глава пред камерата на бТВ.

Процесът на придобиване на нов самолет на ВВС се проточи повече от десетилетие. По време на служебното правителство, назначено от президента Радев, офертата за Ф-16 не беше класирана, което доведе до създаването на анкетна комисия в парламента. След рестарта на процедурата на 5 юни Народното събрание гласува инвестиционен разход за купуване на поне 8 самолета на цена 1.8 мрлд лева с ДДС и срок на доставка на първите машини до две години от подписването.