Лекарят ще бъде съден, ако е застрелял в гръб Плъха

Може да е налице афект, при който предвиденото наказание е в по-нисък размер, обясни бившата съдия Румяна Ченалова

Арестуваният за убийство лекар д-р Иван Димитров ще бъде съден, ако е застрелял в гръб Жоро Плъха.

Наказуемо е убийство, извършено при ПРЕВИШАВАНЕ пределите на неизбежната отбрана -чл.119 от Наказателният кодекс, сподели във Фейсбук бившата съдия Румяна Ченалова.

„Когато престъплението е извършено в условията на неизбежна отбрана, деянието НЕ е обществено опасно – т.е. НЕ Е ПРЕСТЪПЛЕНИЕ – чл.12 ал.1 НК. Понятието „неизбежна отбрана“ е дефинирано в чл. 12 от НК: за да се защитят от непосредствено противоправно нападение държавни или обществени интереси, личността или правата на отбраняващия се или на другиго чрез причиняване вреди на нападателя в рамките на необходимите предели“, обясни Ченалова.

„Съгласно чл.12 (3) ( в сила от 13.10.2006 г.) няма превишаване пределите на неизбежната отбрана, ако нападението е извършено чрез проникване с насилие или с взлом в жилище.

От тези разпоредби може да се направи извод, че ако прострелването е осъществено в момента на нападението, се касае до деяние при неизбежна отбрана, което не е наказуемо“, уточнява бившата съдийка.

„Ако обаче прострелването е осъществено след преустановяване на нападението, не е налице неизбежна отбрана. Може да е налице афект, при който предвиденото наказание е в по-нисък размер“, добавя тя.