Лекар, работил с ген. Мутафчийски, е първият излекуван от коронавирус в Бургас

Оздравелият лекар каза, че коварният коронавирус ще мине през всички и споделя, че не е очаквал Мутафчийски да е шеф на щаба, а той да се окаже пациент
Първият оздравял от коронавирус в Бургас е лекар. По ирония на съдбата хирургът д-р Петко Димов, който е работил пет години рамо до рамо с ген.-майор проф. Венцислав Мутафчийски, се оказа пациент. За щастие обаче той е един от 25-те пациенти в страната, оздравели от коронавирусна инфекция, съобщава бТВ.
Дълги години бургаският лекар е работил във Военномедицинската академия с професор Венцислав Мутафчийски, който сега началник на ВМА и председател на оперативния щаб.
Преди две години бургазлията придобил докторска степен по обща хирургия. Дипломата му е връчена от неговия научен ръководител – ген.-майор Мутафчийски.
„Чувството е уникално! Ние сме работили заедно пет години в една клиника. Изключително много го уважавам и като човек, и като професионалист“, заяви шефът на Националния оперативен щаб.
Двамата често са били рамо до рамо над операционната маса, спасявайки живот.
Сега единият оглавява щаба за борба с коронавируса, а другият е пациент.
„Едва ли някой е вярвал, че ще се стигне до такава ситуация да сме от двете страни“, споделя д-р Димов.
Той вероятно се е заразил, докато е бил на ски почивка в Пампорово.
„Започнаха по-необичайни симптоми като загуба на вкус, загуба на обоняние, и болки в очните мускули, които продължиха най-дълго“, спомня си лекарят.
Признава, че е бил малко стреснат, когато разбира, че тестът му за COVID-19 е положителен.
След 12-дни болнично лечение, лекарят вече е здрав.
„Да се спазват препоръките на щаба! Важно е ограничението. Този вирус най-вероятно ще мине през всички, но важно е да е плавно и постепенно“, съветва д-р Димов.
Лекарят вече си е у дома. Сега той ще бъде под 28-дневна карантина.