Летен Никулден в Бургас

Дълга опашка за рибен курбан, миди по бургаски и бира се изви на централния площад „Тройката” по обяд в Бургас по повод отбелязването на днешния Летен Никулден, който община Бургас организира за първи път като масово градско тържество. Безплатната дегустация привлече стотици граждани и гости на града в делничния ден. Тя бе съчетана и с кулинарна демонстрация за приготвяне на миди с булгур по рецепта на популярния готвач Иван Звездев пред очите на редящите се на опашката. Голяма част от гостите на празника по обяд бяха пенсионери.

„Чувал съм за Летния Никулден, защото аз също се казвам Николай, но досега не съм присъствал на такова празненство. Хубаво е да има повече поводи за празници. Харесва ми инициативата и се надявам да се превърне в нова традиция за Бургас”, каза пред журналисти местен гражданин.

„Радваме се, че от градската управа са решили така да бъде отбелязан. Ние, пенсионерите, особено, като знаете колко са ниски пенсиите ни, сме много доволни“, допълни гостенка на празника. До нея друга жена изрази и задоволството си, че освен безплатната тематична почерпка с рибни ястия се организират и музикални и танцувални изяви, които да ги забавляват. „В тези трудни напоследък времена просто имаме нужда от такива мероприятия, които освежават града.”

Празничната програма за деня включваше още фермерски базар, в който различни местни производители предлагат своята продукция. По-рано същия ден в църквата „Св. Николай Чудотворец” бе отслужена и празнична света литургия с литийно шествие около храма със свето миро от мощите на Св. Николай.

Празникът завърши с организирания по повод Летния Никулден концерт на популярната група „Молец” и изпълнителя Веселин Маринов.