Ляв шут по „Бойко III”, превърнал България в сметище на света

 България е превърната в сметище за боклуци не само от Европа, но и от Третия свят, коментира Корнелия Нинова. Защо БСП атакува правителството на Бойко Борисов?
Дишаме един от най-мръсния въздух в Европа, а България е превърната в сметище за боклуци не само от Европа, но и от Третия свят. Това сподели във Фейсбук лидерът на БСП Корнелия Нинова, след като със свои партийни другари внесе вота на недоверие към кабинета „Борисов“.
Социалистите депозираха в деловодството 78 подписа.
„Днес внесохме 40 страници мотиви за вот на недоверие към правителството на Борисов за провал в политиката по екология и околна среда. Официалните мотиви вече могат да бъдат прочетени с подробности, но няма по-силни мотиви от фактите. Половин милион българи в момента са в режим на водата, има сериозна опасност това число да расте“, сподели Нинова.
Очаква се и след четвъртия вот на недоверие кабинетът „Бойко III” да оцелее, защото никой няма интерес от предсрочни избори. Важно е обаче българите да чуят истината за боклука и ГЕРБавите управници, за водната криза и далаверите.
„Вотът на недоверие вече има своята роля. Сигурни сме, че ако не бяхме го внесли и не бяхме поставили темата по този начин, много от нещата, които последваха, нямаше да се случат. Взеха се мерки, но те са временни, палиативни и представляват гасене на пожари за намаляване на общественото напрежение. Тези мерки не решават системния проблем“, сподели в социалната мрежа червеният лидер.
„Дори да се намери решение на кризата в Перник, управляващите не знаят какво ще се случи с Шумен. Как управляващите ще напълнят язовир Тича? Или в Сливен – яз. Асеновец. Как ще се осигури вода на Ботевград, Търговище, Ловеч, на много областни и общински центрове, където в момента има същия проблем?“, пита тя.
„По отношение на боклуците – досега вниманието беше съсредоточено върху боклука, идващ от Италия, но ние отново остро поставяме въпроса за вноса и изгарянето на боклук от трети страни. Тези боклуци не са паднали от небето. Те са минали през българска митница, за тях са получени разрешения от български институции, някой си е поставил подписа върху това, за да превърнат България в сметището на света“, коментира Нинова.
„За кратко време правителството на Борисов получи три европейски наказания. За първи път българското правителство получава такива удари от приятелите си в Европа. България е вече осъдена в Европейския съд за замърсения въздух. При това, проблемът е стар, гледа се още от 2018 година“, добавя тя.
„Жалкото е, че някой изкарва смъртоносни пари от горенето на боклуците и замърсяването на въздуха, за сметка на здравето на българския народ. Когато бъдат наложени санкции за това, този български народ ще плати от джоба си, че го тровят малцина, които забогатяват на негов гръб“, предупреди лидерът на червените.
„Европейската комисия започва да се занимава с въпроса за лекарствата – защо в частните болници са продавани на много по-висока цена, отколкото в държавните и общинските. Третият удар е при гордостта на Борисов – строителството на магистралите, връщането на парите за АМ „Струма“, добави тя.
Според нея провалът на правителството на Борисов вече не е само вътрешен. Това е провал по отношение на европейското бъдеще на България. Левицата получи подкрепа от парламентарно представени партии, от извънпарламентарно представени, граждански движения и структури и хора извън парламента, заяви Нинова.
„Обръщам се към всички, които искат промяна, които искат свалянето на това правителство и промяна на модела на управление – нека се обединим, защото има теми, които стоят над нас. Това са: чист въздух, чиста земя, чиста вода, чиста храна. Това е тема, която може да ни обединява, защото това е здравето и бъдещето на нацията. Сега е моментът не само да поискаме промяна чрез свалянето на кабинета „Борисов“, но и да изградим алтернативата, която ще видите в нашите мотиви“, призова Корнелия Нинова.
Очаква се единствено депутатите от БСП, ДПС и някои от независимите да я подкрепят в парламента, но за да е успешен вотът на недоверие към „Бойко III” са нужни 121 гласа. Няма как да ги съберат, ако „Воля“ не гласува срещу управляващите, а това е съмнително.