МБАЛ в Поморие трябва да бъде оздравена, за нещастие от дестабилизаторите й

Община Поморие ще тегли 18 милиона лева кредит, които ще се изхарчат през следващите 2 години за спечелване на местните избори

„МБАЛ-Поморие трябва да бъде оздравена и да продължи да работи. През летния сезон тя поема голяма част от потока пациенти, освен това обслужва и общините Руен и Несебър”. Това каза общинският председател на БСП – Поморие и председател на групата съветници на БСП в местния парламент Никодим Стоянов относно тежкото състояние на МБАЛ Поморие.

Той обясни, че към момента за заплати се дължат над 270 000 лева на служителите. Последната заплата, която са получили, е през юли, но не в пълен размер.

Никодим Стоянов, обаче, се върна малко назад, за да обясни къде се коренят проблемите на болницата в Поморие.

„За да се стигне до това състояние имахме смяна на ръководството на болницата, беше уволнен бившият управител. Освен това направено беше всичко възможно да излезе клиничната лаборатория, която с договор обслужваше пациентите и беше определен конкурс за определяне на друга лаборатория. Всичко това дестабилизира нещата. Когато през март получихме докладна записка, придружена с годишния финансов отчет от управителя на болницата д-р Караилиева, ние дадохме този отчет на финансист да го анализира. Съотношението на размера на дълговете и на работните средства показва, че за 1 година дружеството е изпаднало в абсолютна невъзможност да обслужва задълженията си, а дълговете са се увеличили двойно. Междувременно предложих както на Общинския съвет в Поморие, така и на управителя на МБАЛ Поморие, писмено 10  мерки, които считах за абсолютно неотложни, но те не се приложиха.” – заяви Никодим Стоянов.

Той посочи, че Общинският съвет на Поморие вече е дал съгласието си Общината да тегли заем в размер на 18 млн. лева.

„Това е най-големият кредит, който Общината ще тегли и той ще се връща през следващите 15 години. Смятаме, че парите ще се изхарчат през следващите две години за спечелване на местните избори, които предстоят през 2019 година. 5 600 000 лева от кредита ще отиде за погасяване на сегашни задължения и по-точно – погасяване на друг банков заем”, допълни Стоянов.

„Ситуацията с МБАЛ Поморие не е уникален за региона проблем. Проблемът е хроничен и засяга всички общински болници в страната. В Народното събрание преди няколко месеца поставихме питаме и проведохме дискусия заедно с министъра на здравеопазването във връзка с проблемите, които срещат общинските болници. Вследствие на политиката на правителствата през последните четири-пет години  една четвърт от общинските болници в страната са затворили врати. На много места този проблем ескалира”. Това заяви народният представител от ПГ на „БСП за България” Николай Тишев във връзка с казуса с поморийската болница.

„През последните 8 г. политиката на Министерството на здравеопазването се определя от министър на ГЕРБ. Има три-четири основни проблема, които ако не бъдат решени, общинските болници ще капят една по една” – посочи Тишев.

Той обясни, че болниците се финансират по клинични пътеки, които  не са осъвременявани от 2006 г. В клиничните пътеки се оказва, че не е включен труда на медицинските специалисти, а от там се плаща, защото няма откъде другаде.

„От тук се получава парадоксът – всяка година бюджетът на Здравната каса се увеличава с 300-400 млн. лв. В здравната система се наливат пари, а подобряване в състоянието няма. Това е, защото тези пари не отиват в стандартните клинични пътеки, които се работят от общинските или държавните болници, а отиват за сключването на договори с нови болници, които са частни, и за нови клинични пътеки” – каза народният представител.

Тишев коментира, че друг основен проблем е, че общинските болници не могат да връщат пациенти, включително и неосигурени. В страната има над 1 млн. неосигурени пациенти, които частните болници просто ги отхвърлят, докато  по закон общинските лечебни заведения трябва да ги приемат. Когато дадена общинска болница си мине лимита, веднага ѝ се прави проверка от Здравната каса, вследствие на което, дори и да се установи, че всичко е по правилата,  средствата се бавят някъде около 2 години. Повишаването на стандартите, които всяка година постави Здравната каса, поставя в изключително неравностойно положение общинските болници.

„И не на последно място – има демотивация на медицинските кадри, особено в малките болници, тъй като в стратегията на ГЕРБ за общинските болници, е заложено, че те трябва да останат като спешни центрове. Как тогава един млад специалист ще остане да работи, като рано или късно ще трябва да си тръгне” – заяви в заключение Николай Тишев.

Областният лидер на БСП за Бургас Стойко Танков информира, че партията му вече стяга редиците за местните избори през 2019 г., като чертае нови стратегии и политики. Неговото желание и стремеж е БСП значително да увеличи броя на  общинските си съветници в Областта, както и да спечели най-малко половината от кметските места в региона.

„Поставихме си амбициозни цели – спечелване на 50 % от кметовете в общините,  удвояване броя на общинските съветници, като сега имаме около 37 съветници в областта, както и спечелване на най-голям брой кметове на кметства”. Това заяви областният председател на БСП – Бургас Стойко Танков по повод местните избори след две години.

Областният съвет на БСП – Бургас разгледа темата още през месец септември и тогава прие подробен план за подготовка и организация на тези избори.

„Разделили сме си работите, т.е. кои задачи трябва да бъдат решени на общинско равнище и от общинските съветници, и кои на областно. На областно ниво сме извели медийната политика, финансирането и правната помощ към общинските организации. Същевременно в момента провеждаме във всички общински съвети анализ за работата на нашите общински съветници” – каза Танков.

Такива срещи вече преминаха в Карнобат, Айтос, Поморие и Созопол. Предстои да се проведат в Бургас и Несебър, а след това и в другите общински организации.

„Искаме да засилим опозиционния характер на нашите общински съветници и да стимулираме нашите виждания в работата на местните структури” – добави областният председател на БСП – Бургас.