Мор на щъркели край Бургас

 Убива ги токът от необезопасените далекопроводи, обясни орнитологът Ивайло Димчев, а Детелина Иванова от РИОСВ каза, че има и много ранени щъркели

Десетки трупове на щъркели лежат в полета край Бургас. Убива ги токът от необезопасените далекопроводи, каза пред бТВ орнитологът Ивайло Димчев.
Призиви за спасяването им се споделят в социалните мрежи.
Поразени от високоволтова дъга има в бургаското село Братово.
Сблъсъкът с електропреносната мрежа е един от основните проблеми, които срещат тези птици по време на миграцията си, каза Димчев.
През бургаските езера минава най-големият прелетен път на птиците – Виа Понтика. Около водоемите щъркелите почиват и се събират на ята, за да отлетят към топлите страни.
Полска организация установи преди година с поставени предаватели, че точно тук най-много птици губят живота си.
„Това са местата, където електропреносната мрежа минава ниско до земята или места, където птиците традиционно се струпват в много големи количества. Редовно се подават сигнали за този проблем, има някакви опити за решаването на проблема чрез поставяне на изолатори на стълбовете”, обясни орнитологът.
С няколко вида устройства електроразпределителното дружество EVN обезопасява жиците, но още не са поставени на всички стълбове. Наскоро Турция изключи захранването на цяла област за 12 часа заради прелета на щъркелите.
„Не мога да коментирам дали е възможен сценарий за дългосрочно прекъсване на електрозахранването, стремим се да няма такъв сценарий. Факт е, че много често в прелетните сезони птиците стават причина за кратковременни примигвания. Не става въпрос за аварии. Примигвания”, каза Петър Костадинов от отдел „Комуникации” в EVN.
В екоинспекцията в Бургас ежедневно постъпват сигнали за мъртви щъркели.
„Според Закона за биологичното разнообразие или трбва да се предадат на екирисаж, а ако няма опасност за хората, могат да се оставят на място труповете на защитените видове, тъй като те влизат в хранителната верига и служат за изхранване на хищници“, каза началникът на отдел „Биоразнообразие“ в РИОСВ – Бургас Детелина Иванова.
Освен мъртви в района има и много ранени птици, които не могат да отлетят.
„Прибираме щъркелите. Имаме доброволци, които поемат незабавната помощ и ги изпращаме в спасителния център в Стара Загора“, добави Иванов.
Едно от решенията е кабелите да бъдат положени под земята, но това е много скъпа и трудоемка операция.