Мрачна прогноза на Световната банка, потъваме в страшна рецесия

Очакванията са догодина страната ни да се върне към растежа. Според представителят на Световната банка за България ужасната рецесия ще засегне повече бедните

Спадът на брутния вътрешен продукт на България се очаква да достигне 3,7% през 2020 г. заради пандемията от коронавирус и нейното отражение върху износа и вътрешната активност. Това прогнозира Световната банка.
Очаква се икономически спад между -4,4% и -2,8% в Европа и Централна Азия, съобщава бТВ. Възходящият тренд ще се върне най-вероятно догодина в резултат на предприетите мерки, постепенното възстановяване на световните цени на суровините и засилването на търговията.
Прогнозата за България е през 2021 г. растежът да достигне 3,9%.
Според Фабрицио Дзарконе, Постоянен представител на Световната банка за България, Чешката република и Словакия „сега повече от всякога е необходимо да се обърне внимание на бедните, тъй като те са най-уязвимата група от населението при здравни кризи и е много по-вероятно те първи да пострадат от загуба на доходи в резултат от карантината и нарушената икономическа активност в страната“.