Мутрозастрахователи ни мамят, защото мафията тика мижитурки на върха

Агайн е избрана с гласовете на ДПС, БСП, Атака и единодушно 100% от ГЕРБ, припомня евродепутатът Николай Бареков

Мутрозастрахователи ни мамят, защото мафията тика мижитурки на върха. Това намекна евродепутатът Николай Бареков.

„Сетиха се да “помолят” за оставката на зам-председателката на “независимата” КФН Агайн-Гури, която носи отговорност за кражбата на Олимпик. Невзрачната дама с фамозното небългарско име кара почти втори пълен мандат на уютния, но изключително отговорен държавен пост. Кадър е на НДСВ, от което се пръкна ГЕРБ“, припомня евродепутатът.

„Избрана е за втори път от парламента “КОЙ” на 24 януари 2014 година очевидно с гласовете на ДПС, БСП и Атака(вероятно) и забележете единодушно 100% от опозицията ГЕРБ!Предложена от някоя от тези три партии. Гласувана целокупно от техните депутати. Тези мандати са мнооого дълги, но за сметка на това пребогато платени. С какво тази посредствена кака се е оказала незаменим застрахователен кадър на пет управлявали през последните 20 години България партии?“, пита Бареков.

„Така се разпределят от партийните мафии всички квоти в ужким независимите държавни регулатори в енергетиката, финансите, съдебната власт….На това ли му се вика “независимост”? Това е мафия? Мафията на статуквото, в която посредствени мижитурки и удобни хора се тикат по върховете, докато не гръмнат лично поради некадърност някоя важна система. Госпожа Нинова от БСП, която е избрала Агайн -Гури на този пост по времето на Орешарски, сега рие, но наринатото върху гърба и пада“, коментира евродепутатът.

Кражбата със застраховките Гражданска отговорност показа, че ЕС не е нещо съвършено, свободният пазар също, добавя той.

„Практически и де юре всеки застраховател от Съюза може да застрахова навсякъде из територията му и да внася вноски в гаранционния обезпечителен фонд в държавата – майка. Когато е налице измама с ниски цени, както при Олимпик, положението е извън контрол. Друг е въпросът, че в случая с Олимпик имаме вероятен български собственик, маскиран в друга държава като кипърски“, изтъкна Бареков.

„И тогава трябваше да има силен национален регулатор, който да надуши измамата и да я предотврати в зародиш. Къде е бил ДАНС, който следи бившите мутрозастрахователи по принцип“, пита той.

„В случая, вместо да бди за обществения интерес, КФН не си върши работата и проспива измамата с месеци. Щетата е голяма и отговорните – шефката на КФН и някоя си Агай(н)-Гури, веднага трябва да си подават оставката. Де факто те са независим орган и правителството не може да им нарежда. Като евродепутат ще ангажирам ЕК със случая и ще поискам от ЕП да изработим спешно защитни механизми срещу умишлените фалити на ЗД и справедливи обезщетения на жертвите, в чиито държави не се внасят вноски по Обезпечителен гаранционен фонд“, уверява Бареков.

„С една дума всеки европейски застраховател ще бъде задължен да внася във фонда с гаранциите и обезпеченията на държавата, от която е застрахованото лице. Просто е, но животът продължава да ни учи, колко е важно да имаме работещи регулатори и институции, а не топли местенца за некадърници и послушковци на заплатка при олигархията“, добавя той.