Нагли депутати прибират по 5 900 лева, а народът гладува

Ако народният представител е просто един натискач на копчета, то парите от заплатата са му много, коментира финансовият експерт Банчо Банов

Нагли депутати прибират по 5 900 лева, а народът обеднява.

Наскоро лидерът на БСП Корнелия Нинова поиска от парламентарната трибуна заплатата на депутатите да бъде намалена до малко над 2900 лева. Сега възнагражденията им били 3600 лева.

Оказа се обаче, че някои от народните изедници прибират по 5 900 лева. Това разкри финансовият експерт Банчо Банов в студиото на „Здравей, България“ по Нова телевизия. Той обясни, че освен месечното им възнаграждение, на депутатите се полага и сума, равняваща се на 2/3 от заплатата им. Това са 2 360 лева, които са предназначени за съветници.

„Тези пари се използват по решение на парламентарната група. Една парламентарна група си субсидираше с тези пари вестника, други дават дарения, трети ги слагат в партийната каса. Малка част си ги прибират в джоба и тогава всъщност заплатата им става 5 900 лева“, уточни експертът, който е автор на книгата „Парламентарната система в Република България. Пътища за подобряването й“.

„Прекарал съм две години в парламента през 2002-2004 по проект на една международна фондация. Четохме лекции на депутатите. Много е трудно да събереш 20 народни представители. Защото те си мислят, че всичко знаят и разбират“, добавя той.

„Депутатските заплати са функция на това, което прави депутатът – дали той е активен или не. Ако той е просто един натискач на копчета, то тези пари са му много. Но ако е човек, който мисли и който более с проблемите на България, то тези пари са му малко. Измерва се по предложените законопроекти и предложенията в зала“, заяви Банов.

„България сигурно е единствената страна в ЕС, в която депутатите нямат научни съветници с научни степени“, добави той.

„Не трябва да се позволява на тези хора да си слагат в джоба тези 5900 лева. Ако нямат научен сътрудник, средствата, предвидени за сътрудници, трябва да ги губят“, коментира експертът.

Той съобщи, че от 22 членове в Комисията по бюджет и финанси, петима въобще не са завършили икономика, нямат и съветници, но защо са им потрябвали? На Банов му е ясно, че повечето от депутатите, особено тези, чиято роля е да подпират Бойко и министрите му да не изпуснат властта, са в Народното събрание, не за да мислят как да облекчат живота на най-бедните хора в Европа, а за да гласуват под строй. На такива изедници и два лева са им много. Затова, българино, когато застанеш пред урната, мисли и не позволявай партийни послушковци да те представляват!