Надуват цената на тока заради енергийната мафия?

Повишаване на цените на тока е свързано с изискванията за пълна либерализация на пазара, каза Таско Ерменков, но пръст в това има и енергийната мафия

Предстои повишаване на цените на електренергията и то е свързано с изискванията за пълна либерализация на енергийния пазар. Това каза в предаването „Лице в лице“ по бТВ депутатът от БСП Таско Ерменков.
„ДКЕВР счита, че след като има някакви показатели, тя ще ги включи във формулите и накрая и ще излезе с цената. В същото време имаме големи притеснения кое и как ще се случи“, коментира гой.
По думите му, ако тръгнем постепенно да извеждаме потребители на свободния пазар, без да им даваме възможност да се връщат на регулирания пазар, ще се получи недостиг на електроенергия и тя трябва да се вземе от някъде. Това може да повлияе на цената на регулирания пазар, посочи Таско Ерменков.
По думите му повишаването на цената на тока е неизбежно, въпросът е да стане в нормални граници. Да не се съсредоточаваме само върху цената на тока, а и върху доходите на хората, призова Таско Ерменков.
Вчера пък председателят на КРИБ Кирил Домусчиев каза, че цената на тока за индустрията е прекалено висока. Тя е с между 25 и 30% по-висока от тази в страните с развита икономика и причината за това според него се прави съзнателно, но има и елемент на непрофесионализъм.
В схемата е замесена енергийната мафия. Някои богаташи изкупуват свободните количества от борсата и когато има ценови пикове правят огромни печалби на гърба на бизнеса. След като всички потребители отидат на свободния пазар цените за бита и индустрията ще се изравнят и спекуланти ще трупат пачки за сметка на бедните хора. Това ще породи още по-голямо обедняване на българите и нова вълна от гастербайтери ще тръгне от България към Западна Европа.