Настъпва сезонът на кърлежите

Пролетта дойде, а с нея и опасността от кърлежи в неподдържани градинки, тревисто-храстови и горски местности. Заразяването на човек става чрез ухапване от инфектиран кърлеж, по-рядко чрез смачкване с пръсти и попадане на съдържимото на кърлежа през конюнктивата. За предаване на инфекцията са необходими средно 1 – 2 дни, поради което ранното сваляне на запития кърлеж е най-добрата профилактика. Възможно е заразяването да стане само часове след запиването на кърлежа.

Един от начините да се предпазим от кърлежите е чрез пръскане за тях. Съществуват различни видове препарати, които могат да помогнат за контролиране на популацията на кърлежите в градината ни. Най-ефективните препарати са тези, които съдържат металдехид, защото те са силно токсични за кърлежите.

Освен пръскането, можем да се предпазим от кърлежите и по други начини.Един от тях е да поддържаме градината си постоянно почистена и подрязана. Кърлежите обичат да се скриват в гъстата растителност, затова е важно да я подрязваме редовно и да я поддържаме чиста.

Необходимо е да сме внимателни, когато работим в градината си и да следим за наличието на кърлежи. Ако забележим няколко от тези гадни насекоми, трябва незабавно да предприемем действия за тяхното унищожаване, за да предотвратим сериозни последствия за нашето здраве и това на домашните ни любимци, ако имаме такива.

Едно от най-ефективните средства за предпазване от ухапвания на кърлежи е използването на репеленти за инсекти и носенето на дълги ръкави и панталони. След престой на открито, винаги е добре да проверяваме тялото си за кърлежи и да ги премахваме незабавно, за да намалим риска от заразяване.

Най-известното заболяване, предавано от кърлежи, е борелиозата, известна още като Лаймска болест. Тази болест се предава чрез ухапване на заразен кърлеж и може да предизвика симптоми като треска, главоболие, умора и болки в ставите. Ако не се лекува навреме, борелиозата може да доведе до сериозни проблеми със сърцето, нервната система и дори смърт.

Друга опасна болест, предавана от кърлежи, е енцефалитът. Този вирус може да предизвика  възпаление на мозъка и да доведе до сериозни последици като увреждане на нервната система, парализа и дори смърт. За щастие съществува ваксина против енцефалита от кърлежи, която може да предпази хората от този опасен вирус.

Освен борелиоза и енцефалит, има и други опасни болести, които могат да се предадат от кърлежи. Някои от тях включват кокселоза, анаплазмоза и бабезиоза. Всички тези заболявания могат да предизвикат сериозни симптоми и да засегнат здравето на хората.

Ако сте ухапани от кърлеж и започнете да изпитвате необичайни симптоми като треска, главоболие или болки в ставите, е важно да потърсите медицинска помощ веднага. Лечението на болестите, предавани от кърлежи, често изисква антибиотици и други медикаменти, така че е важно да се консултирате с лекар за най-подходящия начин на действие.