Нашият и германският вътрешен министър ще посетят ГКПП „Капитан Андреево”

Служебният министър на вътрешните работи Калин Стоянов и федералният министър на вътрешните работи на Германия Нанси Фезер ще посетят в понеделник, 15 април 2024 г., Граничния контролно-пропускателен пункт „Капитан Андреево”, съобщават от МВР. Там, на място, Стоянов ще запознае германския си колега с работата на граничните власти на пункта и с дейността на Тристранния център за полицейско и митническо сътрудничество.

В края на февруари изпълнителният директор на Европейската агенция за гранична и брегова охрана „Фронтекс” Ханс Лейтенс също посети ГКПП „Капитан Андреево”.

На 8 април Европейската комисия отчете положителни резултати от оказаната от Европейския съюз подкрепа за охраната на външните граници на България и Румъния. Отбелязан бе напредък при връщането на мигрантите без право на престой в ЕС, подобрени бяха процедурите за предоставяне на убежище, чувствително бе подобрено противодействието на каналджиите, заяви тогава Оливие Ониди, зам.-директор на дирекцията на ЕК по въпросите на Шенген и вътрешната сигурност в ЕС, който говори пред евродепутатите от комисията по граждански свободи, правосъдие и вътрешни работи.

А през март стартира съвместната операция на „Фронтекс” и Главна дирекция „Гранична полиция” по утрояване на граничните служители на ЕС по българо-турската граница.