На място в Бургас вече се извършват и двата вида тест за коронавирус – бърз и генетичен

„Към днешна дата имаме потвърден един случай с коронавирусна инфекция. Както всички знаете, жената е от Карнобат, била е готвачка в Банско и в момента се намира в Инфекциозното отделение в Бургас. Издирени са и поставени под карантина всички контактни лица – 26 на брой, със съдействието на органите на МВР. Те са в Карнобат“, каза д-р Паздеров.

„Болната от коронавирус жена е приета преди два дни по спешност. Доведена е от екип на Спешна помощ директно в Инфекциозното отделение, за да не преминава през Спешното отделение и да няма опасност от контакт с пациенти и персонал. Започната е терапията още на момента. След нея пациентката е в много добро състояние, повлиява се много добре. Тя може да бъде изписана след доказване на две отрицателни проби“, съобщи д-р Миразчийски.

Кметът Николов възложи в общинската Стоматология на ул. „Александровска“ да се подготвят дежурни кабинети. В тях на доброволен принцип 24 часа ще работят дентални специалисти, за да могат бургазлии да продължат да използват тази услуга. За целта са проведени разговори с Български зъболекарски съюз.

Голям е недостигът на предпазни средства в цялата страна. Проведен е разговор с пет фирми. Доцент Велинов – декан на новия Медицински факултет, одобрява произведени от тях материали, които да бъдат предоставяни на бургаските граждани. Приоритет в това отношение са УМБАЛ Бургас, Белодробната болница и след това всички останали здравни заведения. Количества от набавените материали Общината предоставя и на Дезинфекционна станция – Бургас, от която могат да бъдат закупени от гражданите без никаква надценка.

Започна зареждането на всички големи търговски обекти в Бургас с диспенсъри за третиране на ръцете с дезинфектант. Осигурени са хората и фирмите, които ще обслужват тази дейност. Община Бургас осигурява както устройствата, така и регулярното им зареждане за своя сметка.