Недостойни боричкания около посланическите постове, които унизяват професията и колегите

Ilian Vassilev

Недостойни боричкания около посланическите постове, които унизяват професията и колегите. Първо, дискретността е задължителна, което предполага време и спокоен разговор.
Пускането на медийни партенки е част от боричканията, но вместо да помага само задълбочава разделението и проблема. Категорично съм против вечните посланици и местенето от столица в столица, това издава липса на елементарно приличие и фаворизиране, което е недопустимо.
Линията между кариерни и политически назначения е много тънка, защото много от кариерните са ярко политически обвързани.
Никак не ми е драг президентът, но докато е избран е институция, с която трябва да се съобразяват. Няма как да го подценяват и го третират като формална страна. По този начин само му качват авторитета.
Дори вече не съм сигурен дали Борисов не играе някаква сценка, като пред президентските избори, за да се вдига неговия рейтинг. Всяко буквално, всяко изказване на Борисов или Путин конституират Радев като алтернатива, ерго като притегателен център.
Не може да са толкова глупави.
Проблемът е, че разбиват колегията и министерството. Сега в Москва имаме двама посланика – единият – официалният е на президента човек, другият неформален – бившия посланик е на Борисов.
Поне в чужбина да пазят авторитета на страната, защото битката между институции се пренася и в посолствата в чужбина. Не е тайна, че посолствата се чудят кому да угодят при организирането на посещения.
Добре, че съответните страни имат посолства и у нас, които работят директно с институциите.
Факт е, че Радев натрупа доста негативите на полето на проруските си изказвания. Самият Борисов натрупа също доста точки при Путин с АЕЦ „Белене“ и лекия вариант на Южен поток. Проблемът е, че нито единия, нито другия са изявени и осмислени евроатлантици..

Фейсбук