Не само че е логично в Бургас да има италиански боклук, но не е логично от РИОСВ да мълчат

Отдавна е време шефката на РИОСВ-Бургас да си ходи … Най-малкото очаквано от нас е #ОСТАВКА, защото шменти-капели имаше за редовното наднормено замърсяване на въздуха на Бургас, както и за бетоните по морето, така и с боклуците които са минавали и минават през Бургас, а и вероятността да се изгарят част от тези отпадъци не е никак малка, но …

Баба Тонка МЪЛЧИ ?!!

А РИОСВ-Бургас дали има нещо общо с МОСВ ????  Защото за ресор „отпадъци“ в екоминистерството отговаря зам.-министър Николай Кънчев, който заема поста от квотата на ВМРО.

Още преди две седмици „Авантаж“ попита пръв „Логично ли е в Бургас да има италиански боклук“ -https://avantage.bg/2020/01/%d0%bb%d0%be%d0%b3%d0%b8%d1%87%d0%bd%d0%be-%d0%bb%d0%b8-%d0%b5-%d0%b2-%d0%b1%d1%83%d1%80%d0%b3%d0%b0%d1%81-%d0%b4%d0%b0-%d0%b8%d0%bc%d0%b0-%d0%b8%d1%82%d0%b0%d0%bb%d0%b8%d0%b0%d0%bd%d1%81%d0%ba%d0%b8/

Тези дни се запитахме дали съдържат опасни отпадъци балите с боклук, съхранявани на площадка в индустриалната зона в Плевен а и само там ли или на още седем други места? Законно ли са стигнали до там от Черно море? Част ли са те от пътя на боклука, контролиран от италианската мафия, след като произходът им е италиански?

В периода 2014-2016 България е получила 7000 тона отпадъци от региона Кампания, установява доклад на специална комисия на Италианския Парламент и Сенат.

9000 тона италиански боклук, открити в Плевен, са доставени на фирмата “Феникс Плевен” ООД по море от порт Неапол до порт Варна.

Фирмите, които през последните 5 години са внасяли у нас боклуци от държави извън Европейския съюз са 538.

През юли 2016 г. https://btvnovinite.bg/ обяви в публикация, че тонове смет пристигат в порт Варна и порт Бургас според италианската преса-https://btvnovinite.bg/bulgaria/vnasjame-bokluci-ot-italija-za-da-se-prerabotvat-i-izgarjat-u-nas.html

Едната крайна дестинация била сметището в Камено и по-точно Полски извор, община Бургас …

Ясно е едно, че италианският боклук за Гълъбово и Сливен е по-удобен да се разтовари в порт Бургас …

 

Спомнете си, че в навечерието на местните избори БСП – Бургас стартира и онлайн петиция в подкрепа на искането си за замразяване на процедурите по откриване на площадките за горене на боклуци.

„Няма да позволим да се случи най-лошото и то по този начин – тихомълком. Отпадъците трябва да се рециклират, а не да се горят. Но изгодата тук е точно от горенето – италианците плащат по 140 евро на тон да се горят отпадъци. Колкото повече отпадъци ние изгорим, толкова повече пари се прибират, а електроенергията се изкупува на завишени цени и има гарантирано изкупуване”, каза Васил Иванов от БСП-Бургас.

И днес на бургаското пристанище у нас се внасят отпадъци от Италия, допълни кандидатът за кмет на БСП Николай Тишев. „В Бобов дол протестират точно заради изгарянето на такива отпадъци и замърсяването на въздуха. Затова и прокуратурата затвори два ТЕЦ-а временно. Не искаме подобно нещо да се случва и в Бургас“, каза още Николай Тишев.

Оказва се, че Бургас е любимо място за отлежалия боклук …

Пратка от 7200 тона отпадъци е транспортирана за България от Джулиано, провинция Авелино до Неапол до пристанището в Бургас.

От Серино боклукът пътува за пристанището на Неапол, където го товарят на кораб. Дестинацията е пристанище Бургас. Оттам боклукът пак се качва на камиони, които се отправят към крайната дестинация – Полски извор, до община Камено в област Бургас отбелязва в публикация – https://sputnik.bg/boklukat-na-evropa-poteglya-za-varna-i-burgas-shemite-zamirisaha/

По онова време преди повече от три години кметът Димитър Николов, заяви, че нямал информация за подобен проект, но ако ще има завод за отпадъци и те ще преминават през наша територия, е редно да бъдем уведомени.

По подобен начин отби топката и шефката на РИОСВ в Бургас Тонка Атанасова като  потвърди, че до нея не е достигала информация за проекта в Полски извор, нямало и искане за ОВОС за инсталация за боклук, но …

Интересно защо три години по-късно се събираше подписка от БСП-Бургас за замразяване на процедурите по откриване на площадките за горене на боклуци, а депутат от БСП твърдеше, че „И днес на бургаското пристанище у нас се внасят отпадъци от Италия…“

Дали от Бургас няма да изскочи поредната сензация или връзка с боклука от Италия ?!

Е, сензацията изскочи две седмици по-късно и след мълчание на кмет и шеф на РИОСВ-Бургас ?!!

Прокуратурата в Бургас започна разследване за нерегламентиран внос на 20 контейнера с италиански отпадъци на пристанището в Бургас, стопанисвано от „БМФ Порт – Бургас“ ЕАД. Товарът е транспортиран с кораб на 5 септември 2019 г., като му е бил определен режим временно складиране за срок до 90 дни.

И днес, както и цял ден вчера, на пристанище Варна-Запад разследващите продължават да отварят контейнерите с нерегламентирано внесен боклук от Италия.

Получател на товара е „Блацион“ ООД. Съдружниците Ецио Боче и Винченцо Трассари ще бъдат търсени по линия на международното сътрудничество.

25-те контейнера са пристигнали в страната на 9 октомври миналата година с разрешение да останат на пристанището 90 дни. След изтичането на този срок собственикът им не ги потърсил, прокуратурата започна досъдебно производство и проверка на съдържанието на товара. Освен описаните пластмаса и каучук, в тях има дрехи, играчки и битови уреди.

Контейнерите с отпадъците, които пристигнаха на пристанищата в България, трябваше да бъдат прехвърлени в ТЕЦ “Бобов Дол”.

Това каза управителят на компанията „Блацион“ ООД Горан Ангелов, който е македонски гражданин. „Блацион“ ООД е българско търговско дружество със седалище и адрес на управление в гр. София. Тази компания внася отпадъците, които бяха открити на пристанищата в България. Негови управители са македонските граждани Блаже Игнатов и Горан Ангелов. Те притежават 15% от компанията, а останалата собственост е на италианците Винченцо Трасари и Ецио Боче.

ЕИК/ПИК
203938566
Регистрация по ЗДДС
Да – BG203938566 от 2016-05-27
Дата на регистрация
February 23, 2016 16:21
Наименование
БЛАЦИОН
Правна форма
Дружество с ограничена отговорност (ООД)
Седалище адрес
БЪЛГАРИЯ, гр. София, р-н Триадица, ХАН АСПАРУХ, 7, ет. 5
Предмет на дейност
Събиране, преработка и търговия с битови отпадъци, търговия, производство, търговско представителство и посредничество, комисионни, спедиционни и превозни сделки, хотелиерски, ресторан… прочети още
Управители/Съдружници
Управител: БЛАЖЕ ИГНАТОВСКИ (свързан с 11 фирми)

Съдружник: „ЮПИТЕР СЕКЮРИТИ“ ЕООД 300 лв – 15.00% дял (свързан с 1 фирма)
Съдружник: БЛАЖЕ ИГНАТОВСКИ 800 лв – 40.00% дял (свързан с 11 фирми)
Съдружник: ВИНЧЕНЦО ТРАССАРИ 300 лв – 15.00% дял (свързан с 6 фирми)
Съдружник: ГОРАН АНГЕЛОВ 300 лв – 15.00% дял (свързан с 28 фирми)
Съдружник: ЕЦИО БОЧЕ 300 лв – 15.00% дял (свързан с 15 фирми)

Капитал размер
2,000 лева (2,000 лева внесен)

На 9 януари писахме:

Вчера към нашето разследване се прибави и това публикувано в сайта „От упор“, където се признава разкритието ни, че в Бургас има бали с боклук и на порт Бургас и в двора на Топлофикация Бургас …

Поразровихме се и ето ви две снимки от Топлофикация Бургас, където е възможно заснетото да са бали с боклук …

А за какво служат балите с боклук знаете-за горене и за печалба по 40 евро на тон изгорен боклук … И тъй като само предполагаме, няма да е зле едни органи да проверят може би …

Днес е ясно, че шефката на РИОСВ-Бургас трябва да си подаде оставката …

Авантаж