Не удължават срока за антибиотици с хартиена рецепта

Засега не се предвижда удължаване на срока, в който антибиотиците ще се изписват и на хартиена рецепта. Това каза пред журналисти заместник-министърът на здравеопазването проф. Илко Гетов. Проф. Гетов присъства на тренировъчния полет на първия хеликоптер, с който ще се оказва спешна медицинска помощ по въздух. Тестваме системата, тя може да работи и офлайн, и на този етап не се предвиждат изключения, допълни той.

По-рано днес от „Информационно обслужване” АД съобщиха, че лекарите вече имат възможност да предписват електронни рецепти през мобилното приложение eRx дори и да няма интернет свързаност. Проф. Гетов увери, че е направено всичко необходимо, което е договорено на среща при премиера акад. Денков.

Електронното изписване на антибиотици влезе в сила на 16 октомври 2023 г. След реакции от страна на Българския лекарски съюз и след среща при премиера акад. Николай Денков се стигна до решението за отлагателен период за електронното изписване до края на март 2024 г.

Анализ за продажбата на антибиотици показва, че тя е намаляла с 28%, след като влезе в сила електронното изписване, но след връщането на възможността да се изписват и на хартиена рецепта, продажбата им се е увеличила, посочи проф. Гетов.

От 1 април 2024 г. предстои да се влезе в сила повишеното реимбурсиране на 52 групи медикаменти за лечение на сърдечно-съдови заболявания, като към момента се очаква решението на Националния съвет по цени и реимбурсиране на лекарствени средства, припомни проф. Гетов.