Няма непосредствена заплаха за страната ни

Според служебният министър на отбраната Атанас Запрянов няма пряка военна заплаха за България. България не променя бойната си готовност, заяви той.

Преди дни Иран насочи повече от 200 дрона и ракети срещу Израел, съобщи говорителят на израелската армия Даниел Хагари. Извършеното действие от Иран е грубо нарушение на международното право, коментира Запрянов. Продължаваме да следим ситуацията. Системата за ПВО на България и тази на НАТО работят в нормален режим, посочи той.

Израел няма да отговори така директно, има други методи на въздействие, смята служебният министър. Мисля, че няма да има ескалация – широкомащабна война в Близкия Изток, в който Иран и Израел ще започнат бойни действия, но нека да видим какво ще реши израелското правителство, посочи министърът.

Министър Запрянов коментира и темата за заплащането на военнослужещите. Той изрази надежда, че предлаганото от парламентарните формации увеличение от 30% на заплатите в армията от началото на 2025 година ще стане факт.

Според служебния министър на отбраната една от причините в последните години армията да не е привлекателна за професионално развитие, е заплащането, което се предлага. „Заплащането, което ние сега осигуряваме, не е конкурентно за подготовката, за качествата, които се искат. Един войник получава 1450 лева, лейтенант  – малко над 1800 лева.“, обясни Запрянов. Има работна група, която работи, за да се осигурят допълнителни финансови поощрения за някои рискови групи военнослужещи – от силите с висока степен на готовност, парашутистите, каза още той. Трябва да се помисли и за пилотите, които сега се обучават в САЩ за F-16. „Ние инвестираме огромни ресурси – около 2 милиона долара и отгоре струва обучението на един пилот, и когато този пилот се върне, ние ще му даваме летални, които не са променяни много години. Този пилот пилотира самолет за 150 милиона долара, а с въоръжението стига 200 милиона долара“, коментира той.

След 20 април в страната се очакват специалисти от САЩ, които трябва да проверят докъде е стигнала модернизацията на авиобаза „Граф Игнатиево“, където ще бъдат базирани в бъдеще изтребителите F-16, каза още министър Запрянов. Той призна, че има забавяне на модернизацията, но се полагат усилия то да бъде наваксано. Служебният министър обясни, че седем от самолетите вече са на поточната линия, като се очаква три от тях да бъдат готови до края на тази година. В САЩ ще бъдат изпратени 84 души технически състав и още двама пилоти, които ще бъдат обучавани на тези машини до март 2025 година. Очаква се, както е по договор, до края на следващата година България да разполага с 8 F-16 и да има 14 обучени пилоти.

Атанас Запрянов коментира и въпроса за помощта за Украйна. Той каза, че има забавяне в сроковете за доставка на военната помощ за Украйна. Има два пакета, които ще изпратим, като единият е по решение на българското правителство от ноември, но вината в този случай не е само на Министерството на отбраната, защото има и международен координационен център на помощта за Украйна. По последния пакет, който е одобрен през март, ще използваме и други способи  – с наше финансиране, с наши процедури, да ускорим по всякакъв начин доставката, обясни Запрянов. Всичко, което е планирано от първия, втория и БТР-пакетът вече е пристигнало в Украйна и е предадено, посочи още служебният министър.