Общинските съветници от БСП в Царево са сезирали Административния съд в Бургас относно решението за Силистар

Общинските съветници от БСП в Царево, начело с Живко Жеков са сезирали Административния съд в Бургас с искане решението на местния парламент, с което се допуска изработване на проект за подробен устройствен план, с който на практика ще се разреши строителството на вилно селище върху 22 дк в защитената местност, да бъде отменено. Мотивите са няколко – липса на правно основание, позоваване на текстове от законите, които не съотвестват на материята, както и фактът, че „Силистар“ е защитена местност в територията на защитения парк „Странджа“ и част от НАТУРА 2000.

Така освен министър-председателя Бойко Борисов, областният управител на Бургас Вълчо Чолаков и прокуратурата обявиха и те, че с казуса с евентуалното застрояване на Силистар ще се занимае и съдът.

Общинският съвет в Царево взе решение, с което на практика се допуска изработване на Подробен устройствен план (ПУП), с който ще се застрои Силистар. Кметът Георги Лапчев мотивира решението с дългогодишния спор за пътя, който отвежда до плажа. Инвеститорът щял да „учреди“ право на преминаване.

Общинските съветници от БСП оспорват едно по едно правните основания, с които е мотивирано решението на местните парламентаристи.

„Обжалваното решение съдържа само бланкетни и противоречиви правни основания, лишени от реално съдържание, смисъл и логика, тоест Общинският съвет – Царево е посочил произволно някакви правни основания, колкото да има такива „про форма“ и колкото на пръв поглед някой бдителен гражданин, общински съветник или държавен орган да не каже, че решението е издадено по същество без правни основания. В административноправната доктрина и съдебната практика липсата на реални, съдържателни и смислени правни основания (или бланкетно и формално посочените такива с вътрешни противоречия) по същество представлява липса на правни основания. Дори само това, само по себе си, представлява отделен и самостоятелен порок, на основание на който следва да бъде отменено обжалваното решение“, се посочва в мотивите на жалбоподателите до Административния съд в Бургас.

Време е подобен кмет да си подаде оставката и съдът да му потърси отговорност …

Свободен автор – Философът