Омбудсманът зове за наказания заради строежите край морето

Тези, които разрешиха спорните строежи, не трябва да остават анонимни, заяви Мая Манолова

Далите разрешителни на спорните строежи по Южното Черноморие, които са временно спрени заради открити нарушения, трябва да бъдат наказани, а не да остават анонимни. Това заяви в студиото на „Тази събота и неделя” по бТВ омбудсманът Мая Манолова. Тя допълни, че не случайно това се случва през зимата – при възможност да не се забележи.

„Длъжностните лица са извършили нарушения, защото как ще отразиш една горичка като нещо друго. Не може да оставим този въпрос да виси анонимно – някой е съставил този документ, който не отговаря на фактите. Някои органи са приели тези документи, после други органи са издали разрешителни за строеж”, каза Манолова.

Омбудсманът посочи, че тези строежи влизат в графата „законни безобразия”. „Факт е, че всичко това се случва през зимата – никой да не чуе, никой да не види, ако мине. Все по-малко безобразия ще минават. Екипът ми е написал препоръки към органите, които трябва да извършват проверка и анализ на ситуацията, но тук машината е задвижена, просто аз ще прибавя моя натиск да бъдат потърсени виновниците за тези безобразия”, каза още Манолова.