ОТКРАДНАТИ ЕВРОСРЕДСТВА ЗА ХРАНА СЕ НАЛИВАТ В ИМОТИ И ЛУКСОЗНИ ПОКУПКИ

Полицията разследва кражбата на $19 млн. още от 2015 г. Репортери вече са проследили част от парите.

https://bivol.bg/%d0%be%d1%82%d0%ba%d1%80%d0%b0%d0%b4%d0%bd%d0%b0%d1%82%d0%b8-%d0%b5%d0%b2%d1%80%d0%be%d1%81%d1%80%d0%b5%d0%b4%d1%81%d1%82%d0%b2%d0%b0-%d0%b7%d0%b0-%d1%85%d1%80%d0%b0%d0%bd%d0%b0-%d1%81%d0%b5-%d0%bd.html

  • Откраднатите евросредства са преминавали през сложна мрежа от офшорни фирми и сметки.
  • След това част от тях са използвани за луксозни разходи като скъп хотелски престой, вечеря и дизайнерска чанта.
  • Част от откраднатите средства вероятно са похарчени също за апартамент на Черноморието и фабрика за производство на дървесни пелети за отопление.

Заподозрени членове на организирана престъпна група са присвоили 19 милиона евро по проект на ЕС за хранително подпомагане на гладуващи румънци, а след това разточително са харчили от тях за луксозен хотел, скъпа вечеря и дизайнерска чанта. Репортери от мрежата на OCCRP (Мрежа за разследване на корупцията и организираната престъпност) за пръв път разкриха измамата през 2015, в деня, в който служители на румънските власти за борба с корупцията влязоха в Агенцията за плащания в земеделието  (APIA), отговорна за администрирането на европрограмата.

Четирима заподозрени, двама от които според прокуратурата са част от криминална банда наречена от полицията „Универсалните”, са изправени пред съда по обвинения в измама. Делото все още е в ход, а информацията къде са отивали източените средства засега не е оповестена.

Репортери от два от центровете в мрежата на OCCRP –RISE Project (Румъния) и “Биволъ” (България) успяха да проследят дирите на част от откраднатите средства. Според прокурорите липсващите суми възлизат на общо 26 милиона евро, но разследващите журналисти успяха да разкрият пътя на 19 милиона от тях, източени чрез един конкретен договор.

Парите са откраднати от програма на ЕС насочена към предоставяне на основни хранителни продукти като брашно и олио на най-бедните граждани на съюза. През 2012 г. румънската държавна агенция APIA избира компанията ‘Вием Корпорейшън’ ЕООД за основен доставчик по проекта, предназначен да храни 2.5 румънци с ниски доходи до приключването си през 2020.




Иван Танев (Снимка: RISE Romania) 

Това, което не е било известно на ЕС, е че компанията Вием се контролира от двама души смятани за свързани с организираната престъпност в България. Изтекли банкови документи показват, че в един единствен ден през октомври 2012 “Вием” се облагодетелства с 19 милиона евро предназначени за програмата за хранително подпомагане. След това парите преминават през мрежа от офшорни фирми, които ги прехвърлят от Кипър през различни други точки по света, а след това обратно в Европа.

Хиляди евро са похарчени за луксозни хотели, скъпи ресторанти и поне една дизайнерска чанта, сочат извлеченията по кредитните карти. Свидетел по делото е заявил пред прокуратурата, че парите идват от престъпната схема.

Според свидетеля друга част от парите е била инвестирана във фабрика и използвана за покупката на апартамент на Българското Черноморие. Репортерите нямат достъп до банковите данни, които биха удостоверили, че откраднатите средства наистина са били използвани за тези инвестиции. Но документи от имотните и търговски регистри показват, че лица свързани със схемата действително притежават апартамента на морето и фабриката за производство на пелети.

Братя по мафия: ПИБ, “Килърите” и румънска банда ограбили “храните за бедните” в Румъния

Според прокурорите компанията Вием тайно се контролира от Мила Иво Георгиева, доведена дъщеря на бивш директор на митническите служби в България, и от Иван Георгиев Танев, син на бивш български министър на земеделието, разкрит като агент на тайните служби на комунистическия режим в страната.

В секретни записи на разговори между участниците в схемата, които са част от документите по делото, се чува как румънецът Сорин Гъздак се смее заради кражбата на парите.

„Може да вземеш парите и да избягаш“,

казва Гъздак на един от бизнес партньорите си в подслушан от полицията разговор, записан на 28 юни 2012 г.

След като получава инструкции от Гъздак как да обработи документите по доставката на брашно, човекът, който в момента е подсъдим и по друго дело за многомилионна измама с еврофондове, се шегува: „И казваш да бягаме в Доминиканската република?“

Но вместо на слънчев карибски остров, Гъздак в момента прекарва голяма част от времето си в съдебна зала в Букурещ. Пред репортери той заяви, че няма нищо общо със схемата, а е бил само изпълнител, нает от Танев от името на фирмата Вием.


Мила Георгиева (Снимка: "24 часа") 

“Търсеха си някой, когото да натопят по този случай, [защото] нямаше на кого да повдигнат обвинение. Разбирате ли? Нямат кого да свържат със случая.”

Танев и Георгиева също предстои да бъдат съдени в Румъния, макар че не се явиха на предварителните изслушвания по делото. Никой от двамата не отговори на запитванията ни за коментар. И двамата по-рано са отричали да имат нещо общо с измамата и са се обвинявали един друг в разговори с репортери и прокурори.

Румънската държавна агенция APIA отказа коментар, като се позова на конфиденциалност и  на съдебното дело, което е инциирала срещу банката предоставила гаранции на ‘Вием”.

Пак запорират сметки на ПИБ заради измама в Румъния за 22 милиона евро

Аванс от 19 милиона евро

Схемата за измамата е относително проста. След като прави няколко реални доставки на брашно, през 2012 Вием се обръща към APIA с молба за авансово плащане от 19 милиона евро с цел закупуване на продукти в по-голямо количество.

Служители на APIA изплащат сумата на Вием. Но вместо да ги получат по сметката си в Първа инвестиционна банка в София, Вием са поискали парите да им бъдат преведени по друга тяхна сметка в Кипър, открита от адвокат на име Орестис Шамбартас.

По-късно парите от кипърската сметка на Вием преминават през три офшорни фирми. Една от тях прехвърля 5 милиона евро към четвърта компания в чужбина – регистрираната в Хонг Конг Sun Power Industrial Limited, собственост на кипърска фирма контролирана от Шамбартас.

Откраднатите евромилиони от Румъния са се върнали в България

Банкови документи показват, че през декември 2013 близо 200 000 евро са прехвърлени от Sun Power към Villa Overseas, офшорка която според свидетелски показания е под контрола на майката на Мила Георгиева.

По-рано през същата година други 50 000 евро са били прехвърлени към сметка на регистрираната в България M&M Корпорейшън. Тази компания е собственост на човек на име Мартин Георгиев, който е син на Мила Георгиева, според свидетелски показания включени в документите по обвинението.

Свидетел е заявил пред прокуратурата, че всички тези преводи идват от откраднатите 19 милиона евро.


Инфографика илюстрираща движението на парите (Източник: RISE Romania) 

На хартия Вием е собственост на безимотен българин, който е заявил пред прокуратурата, че е „фалшив управител” на компанията и е подписвал голям брой документи срещу заплащане.  APIA не е имала причини да се съмнява в легитимността на Вием, защото ПИБ, една от най-големите български банки, е предоставила финансова гаранция на стойност до 31 милиона евро за парите изплатени от земеделската агенция.

Според прокурори Танев е имал ключова роля за получаването на банковата гаранция от ПИБ, която се е ангажирала да плати незабавно, безусловно и без нужда от представяне на допълнителни доказателства, в случай че се окаже, че някаква част от парите по програмата за хранително подпомагане липсва.

Българският бездомник, който завлече всички румънски бедняци. За сметка на ПИБ.

Но когато парите действително изчезват, ПИБ оспорва гаранцията, като заявява, че не носи отговорност, защото не е получавала сумата. APIA съди банката, но през 2021 съдът се произнася, че подобна гаранция не е валидна, ако не се базира върху заем от банката.

От ПИБ отказаха коментар, същото направи и Шамбартас. По-рано той коментира пред Биволъ, че наистина е откривал сметки на Вием в Кипър, но отрече да е нареждал преводите на сумите.

“[Всички] услуги, извършвани от нашата адвокатска кантора винаги са били съобразени с най-високите професионални стандарти и в съответствие с всички нормативни правила и разпоредби,”

пише той в имейл към репортерите.

Хотели и чанти

Изтекли банкови документи показват, че една от офшорните фирми включени в схемата – регистрираната в Хонг Конг Sun Power – е била използвана за издаване на кредитни карти на предполагаеми партньори на Георгиева, по които е последвало разточително харчене в различни точки на Европа през 2014.


Подписът на заявлението за издаване на кредитните карти прилича на този върху документи,
подписани от Мила Георгиева. (Снимка: "Биволъ") 

Една от картите е използвана за теглене на пари в брой от банкомати в Гърция, като сумите възлизат на няколко хиляди евро. На същата дата другата карта е използвана за скъпи покупки във Франкфурт, в това число престой в хотел „Хоф“ на стойност 800 евро и вечеря за 388 евро в Zenzakan, луксозен „паназиатски суперклуб“.

Същата кредитна карта е използвана за покупка на чанта Луи Вюитон за 2 150 евро в един от магазините на марката в града, както и за транзакция на стойност 5 000 евро в дилършип на Mercedes-Benz. След това извлеченията показват плащания за гориво в Австрия и Сърбия на път обратно за Гърция.

Друга част от откраднатите пари е вложена в имоти, за което говорят свидетелски показания включени в документите на прокуратурата по делото, с които репортерите ни разполагат. Данни от българския търговски и имотен регистър потвърждават тези показания.

Случаят с кражбата на 22 милиона евро от Румъния със съучастието на ПИБ е пред развръзка

Иван Коста, който признава, че е организирал доставки на брашно и се е срещал с Георгиева в рамките на разследваната схема, твърди пред прокурорите, че тя е купила имоти с помощта на свои близки. Коста казва също, че тя го е предупредила да не разказва на властите това, което знае. В момента той живее под полицейска закрила.

“Мила Георгиева ме заплаши, че ще ми счупи ръцете и краката, ако спомена нещо за това, което съм видял в Румъния – тоест това, което се случи с APIA,”

казва Коста според разпечатка, която е част от документите на прокуратурата.

Той казва още, че парите са били преведени по сметка на българската фирма Villa Overseas. На сина на Георгиева е било дадено пълномощно да управлява фирмата, а майка й се е разпореждала с банковата сметка. След това, според Коста, парите са преведени на друга българска фирма.

В показанията си Коста казва, че част от парите са били „изтеглени в кеш и с тях близка приятелка на Мила [Георгиева] купи къща и апартамент на морето.“

Тази “близка приятелка” е Цветелина Тасева, бивш управител на M&M Корпорейшън. През 2013, година след изчезването на 19-те милиона евро, тя купува имоти на Българското Черноморие чрез своя собствена компания на име Sea and City Villa Properties.

През 2019 г. собствеността на компанията е прехвърлена на майката на Георгиева, която притежава апартамент на петия етаж в комплекс на първа линия в Слънчев бряг според местния имотен регистър.

Иван Танев: Мила Георгиева и ПИБ са зад кражбата на 20 милиона евро от Румъния

Коста свидетелства пред прокурорите, че парите за покупката на апартамента идват от откраднатите 19 милиона евро. Репортерите ни не успяха да получат независимо потвърждение на това твърдение, но разполагат с документи за парични преводи между M&M и Sea and City Villa Properties, които показват, че компаниите са купили имотите.

Villa Overseas –– компанията, контролирана от майката и сина на Георгиева –– също е превела пари определени като заем към M&M Корпорейшън. Коста свидетелства, че през 2013 те са инвестирани във фабрика за производство на дървесни пелети за огрев в Елин Пелин край София.

“Всички тези суми преведени през тези компании, които изредих, са от парите получени от APIA,”

казва Коста пред прокуратурата.

Документите по делото на Танев и Георгиева са внесени в съда още през май 2019, но все още не е насрочена дата за съдебно заседание.

Атила Биро (OCCRP), Атанас Чобанов, Ана Поенариу (RISE Румъния), Димитър Стоянов 

Видео от Серджиу Николае Брега

Проверката на фактите е направена от фактчекинг екипа на OCCRP.

***