От втора ръка към трета ръка в ЕС чрез политиката на ОПГерб

Внесените от Министерския съвет изменения и допълнения на Закона за управление на отпадъците въвеждат продуктова такса за всички лица, които пускат на пазара дрехи и обувки, включително втора употреба. Таксата ще бъде включена в цената и в крайна сметка, ще бъде платена от всеки български гражданин“. За това сигнализира народният представител Явор Божанков.

„С предлаганите изменения се предвижда създаването на  регистър на лицата, които пускат на пазара обувки и текстил и създаване на организации по оползотворяване – аналогични на тези, за отпадъци от опаковки. Предвидена е банкова гаранция от 500 000 лв. за извършването на такава дейност“, каза депутатът от БСП. Министерство на околната среда и водите твърди, че се въвежда само система за разделно събиране, но не задължително такси. Експерти от бранша обаче смятат, че промените целят именно това. МОСВ се аргументират с европейски изисквания.

В Европа такса за текстил се плаща само в 1 държава-членка. Ако промените се приемат, България би била втора“, коментира депутатът.

Според Божанков идеята си проправя път към Народното събрание по съмнителен начин. По време на обсъждане на европейски директиви в сферата на опасните отпадъци, фирма, без лиценз за дейности с отпадъци, прави предложението без мотиви. Министерството с лекота приема предложението на фирмата- фантом и го придвижва без обсъждане към Народното събрание.

Явно бандитизмът на ОПГерб се проявява не само в далаверата с паспортите, а се прилага навсякъде …

#ОСТАВКА БОРИСОВ 3!

Свободен автор – Философът