Още два язовира към мрежата на ВиК Бургас

Работи се по присъединяването на двата алтернативни язовира „Ахелой” и „Порой” към мрежата на ВиК Бургас. Предстои и изграждането на две пречиствателни съоръжения. Това съобщават от местното водопреносно дружество.

Разпореждането на Министерството на околната среда и водите за присъединяване на тези язовири беше издадено през декември 2020 година. Причина за търсенето на алтернативни водоизточници стана продължително засушаване във водосбора на язовир „Камчия” и реалната опасност от въвеждане на режим на водата в Бургаско. Още тогава стана известно, че в тази връзка ще бъдат необходими допълнителни строително-монтажни работи по язовирните стени, водовземните кули, основните изпускатели и изграждане на съоръжения за пречистването на водите от двата язовира.

С присъединяването на „Ахелой” и „Порой” ще се постигне по-балансирано разходване на полезните обеми в сега наличните язовири. Това ще облекчи много подаването на вода към Равда, Несебър и Слънчев бряг, които са едни от големите консуматори на вода през летните месеци. Двата язовира са с общо обем от 55 млн. куб./м, посочиха още от ВиК Бургас.

В областта не е имало обилни валежи близо година. От дружеството очакват повече дъжд да падне в края на май и началото на юни, като в същото време отчитат, че климатът на България продължава да се променя и все повече се доближава към този в Гърция, където вали обилно в редки случаи и за кратко време.