ПИРАТСКИ СЪД УЗАКОНИ ОТВЛИЧАНЕТО НА БАДР ПО ВЕЛИКДЕН

Съдиите по делото изобщо не са случайни.

Пиратски съд узакони отвличането на БАДР по Великден

Съдия Красимира Проданова от Административен съд София – Град е разрешила да бъде вдигнат ареста на танкера БАДР и корабът да отплава за ремонт. Определението на съда е от 06.03.23 и не е обжалвано във ВКС. Това значи, че арестът на прочутия либийски танкер може да бъде вдигнат от Агенция “Морска Администрация” и той да изчезне през почивните дни за Великден.

На практика предстои отвличане на кораба, което може да стане във всеки момент без някой да обърне внимание по великденските празници. Припомняме, че БАДР беше превзет след съвместна пиратска акция на “Морска Администрация” и банда мутри, предвождани от действащ спецполицай навръх Нова година 2018.

Акцията беше разкрита и танкерът не беше отвлечен единствено заради своевременна публикация на Биволъ. Скандалът докара на България лошата репутация да бъде посочена като рискова пиратска държава в международните новини.

Разследване на Биволъ установи, че танкерът е бил присвоен с фалшифициран нотариален договор в Гърция, за който вече има обвиняеми и осъдени лица. В България на фалшификаторите е съдействал ЧСИ Тотко Колев, който дори е извършил длъжностни престъпления, за да даде възможност на похитителите да обсебят плавателния съд. Правата на Колев бяха отнети и той бе даден на прокуратурата, но наказателното производство тихомълком е било прекратено само преди дни от Окръжна прокуратура – Бургас, научи Биволъ.

 

 Постановлението за прекратяване на наказателното дело срещу ЧСИ Тотко Колев.

След като първоначалният план на похитителите не успя, либийския танкер смени няколко пъти собствениците с различни офшорни фирми и накрая придоби израелски флаг под името “Мириам Б”. “Пиратите” обаче остават същите. Това са лица свързани със сметопочистващата фирма “Титан”, фаворит на ГЕРБ, и “швейцарския” банкер на Държавна сигурност Цветан Цанев.

В скандала се намеси и евродепутата от ГЕРБ Емил Радев, за когото се разбра, че се е опитал да изнуди либийската държава да му плати милиони евро за освобождаването на танкера. За целта той дори пътувал до Либия и се срещал с официални лица в компанията на приятеля си Николайчо Гигов – оръжеен търговец със спорна репутация.

Повече от четири години либийската страна води дела, спечели ги и накрая получи право да си вземе танкера, но вместо това да се случи, сега се узаконява повторното му отвличане през АССГ.

Схемата за вдигането на ареста на танкера е хитра. Израелската фирма, която се представя за нов собственик, претендира пред съда, че танкерът се нуждае от неотложен ремонт, защото е станал опасен. За целта корабът трябвало да отплава към друго пристанище “в акваторията на Черно море”, без да се уточнява къде. Похитителите внасят гаранция от смешните 100 000 лв. и получават от съда  обезпечителна заповед, която вменява на “Морска администрация” да вдигне ареста и да пусне кораба да отплава.

Неслучайни съдии

Съдия Красимира Проданов е командирована от Софийски районен съд в Административен съд София – град от известния шеф на ВАС Георги Чолаков.

В нейния профил в социалната мрежа Facebook може да се види, че тя има предпочитания към къси рокли с леопардов десен. От имуществената ѝ декларация се вижда, че за нея не е проблем за една година да плати 8000 лв. за почивки.

Проданова има и нюх към търговията с недвижими имоти, което е отличителна черта на магистратското съсловие. През 2020 г. тя плаща само 36 000 лв. за 60 кв. през в община Триадица в София, или 306 евро/кв.м.! Истински рекорд! Четири години по-рано успява да продаде 60 кв. за 136 906 лв.

 

Съдия Красимира Проданова. Източник: Facebook

Съдийката придоби известност и с други казуси, като отказът да допусне разследващата журналистка Валя Ахчиева до открито съдебно заседание и публикуването на ЕГН-то на Армен Бабикян от Отровното трио в съдебно решение, в което беше анонимизиран “Орлов мост”.

Това обаче не е толкова важно по казуса, колкото факта, че “случайното” разпределение на Проданова по това дело от огромен обществен и материален интерес не е никак случайно, показа проверка на Биволъ.

Ищците входират първото такова дело в АССГ на 24.02 под номер 1817/23. Виждайки, че им се пада “неподходящ” съдия – Диляна Николова, която се ползва с добра репутация, те веднага си оттеглят молбата.

От втория опит на 06.03 се пада Красимира Проданова. Ищците са доволни и не оттеглят делото. В изпълнение на указанията на Проданова, на 06.04 те завеждат и същинското дело по Чл. 128 ал. 2 от АПК. Това дело съдия Зорница Дойчинова, заместник административен ръководител на АССГ, го разпределя на… Зорница Дойчинова!

Междувременно, въпреки, че преди 2 месеца ВКС се произнесе и задължи СГС да рестартира делото за самия танкер това и до ден-днешен не се е случило. По наши данни делото е “запецнало” в Софийски апелативен съд /с докладчик Светлин Михайлов/, като вече два месеца то не слиза към компетентния СГС, както е разпоредил ВКС. Мотаенето дава на похитителите възможност да приложат схемата през АССГ и засега тя е успешна.

В деловодната система на ВАС не се вижда Държавата да е пуснала касационна жалба срещу решението на Проданова, което означава, че “Морска Администрация” и нейният принципал Министърът на транспорта нямат нищо против това решение на съда.

Биволъ ще следи случая въпреки почивните дни и ще сезира отговорните институции за готвеното отвличане.