Подла схема: Ченгета подменят икономическия елит, удрят бизнесмени както Черепа

Така унищоженият икономически елит на прехода ще бъде заменен от нов, но кой решава за Черепа, за другарите му и за новите чорбаджии? Емил Василев разкри подлата схема

В ход е схема за подмяна на икономическия елит на „прехода“, която аз по принцип одобрявам, ако ще засегне ДС-ченгетата и комсомолските секретари, сподели във Фейсбук бившият депутат Емил Василев.
„Страх ме е обаче, че ще изгорят не само те. Схемата е следната: На ДАНС се възлага проформа „ревизия“ на приватизацията от времената на Костов. „Ревизията“ ще се сведе до съставяне на списък на приватизатори, които не си изпълняват договорите за приватизация, дето и без това го имат в Агенцията по приватизация. Демек, ще стане бързо“, коментира той.
„Списъкът ще се предостави от ДАНС на КОНПИ, които чувствайки се „сезирани“, ще започнат масови проверки на приватизаторите за съответствие на имуществото им спрямо доходите. Възможно е предварително на най-знаковите да им запорират сметките и възбранят имотите, като по този начин да ги фалират, както направиха с Черепа“, обясни адвокат Емил Василев.
„Така унищоженият икономически елит на прехода ще бъде заменен от нов елит. Възниква въпросът: кой прави списъка с новия икономически елит и какъв е начинът да те включат в него?“, пита той.
Според него Иван Гешев продължава да се държи като политик-популист, а не като Главен прокурор.
„Защото за 30 години лудите се налудуваха, докато дори нямаше мъдри да се намъдруват. С подобен ход се търси психологически ефект, та дано гражданите се подлъжат, че властта прави нещо в името на справедливостта“, коментира адвокатът.
“Реално няма как две десетилетия след приключване на криминалната приватизация някой грандкрадец реално да бъде подведен под наказателна отговорност, най-малкото поради изтичане на предвидената в закона давност“, добавя той.
Най-много да го отнесат за длъжностно престъпление някои от бившите шефовете на Агенцията по приватизация, заради престъпно бездействие и липса на контрол, коментира юристът.