Поморие заприлича на Венеция, никой не помага на хората в наводнените къщи

Къде бяха пожарните снощи, когато имаше половин метър в дома ми, пита Таня Дякова от улица „Солна“

Поройният дъжд превърна Поморие във Венеция. Водата в един от кварталите е достигала почти до коленете. Десетки къщи са били с наводнени приземни етажи. Пред камерата на Нова телевизия Димитрина Пейкова от улица „Солна“ в морския град сподели, че до 2 часа е чакала пожарникарите, за да отводнят стаята, в която бил болният й съпруг.

„Дойде една пожарна, но само в една къща и не мръдна оттам. Хиляда пъти ходех и им повтарях, че мъжът ми е болен и трябва да дойдат при нас. Никой не дойде и накрая си легнах. Какво да правя?“, пита гневна Димитрина.

„Къде бяха пожарните вчера? Как може при такова чудо никой да не дойде да види какъв ужас е!? Половин метър вода имаше в дома ми“, добавя Таня Дякова, чиито мебели са прогизнали от водата, нахлула в дома й.

От Поморие и Сарафово са постъпили общо около 170 сигнала. Екипи на пожарната до късно са извършвали отводнителни дейности. Има една евакуирана възрастна жена. Сигнали за други бедстващи не е имало. Не се е стигнало до спиране на електричеството. Обстановката вече е спокойна.

Областният управител на Бургас Вълчо Чолаков обясни, че дъждът е спрял около 1.30 ч. през нощта. Излели са се около 110 л/кв.м в Ахтопол, над 50 л/кв.м в Бургас, над 70 л/кв.м в Малко Търново.

По-късно предстои опис на щетите от пороя. Експерти ще обходят и свлачището край бургаския квартал Сарафово, активирало се след дъждовете. Мерките в района продължават да бъдат от най-висока степен, увериха от областната управа.

Затворен за няколко часа вчера беше и пътят Бургас-Варна до Обзор, тъй като река Двойница е преляла коритото си и е заляла пътя. Пороят не подмина и Созопол. Зрител на NOVA изпрати любителско видео от наводнението в стария град. Десетки приземни етажи са били наводнени, но сериозни щети няма.

Дъждът предизвика и свлачище на ключов път – под моста към Летище Сарафово.

Пътят през самия мост е бил затворен заради ремонтни дейности и затова цялото движение е било пренасочено през кръговото към квартал Сарафово. Именно в този участък се е образувало километрично задръстване заради проливния дъжд.

Чакащите коли обаче са били изненадани, когато изведнъж земна маса буквално е погълнала колите им и ги е изтласкала от пътя. От общината заявиха, че не е имало предварителни индикации, че теренът е опасен. Дали причината за свлачището са ремонтните дейности, или дъждът трябва да установи оглед, който ще се извърши по-късно от комисия от специалисти заедно с АПИ.