Поморие остава без кмет в края на януари?

Иван Алексиев забрани протестите за застрояването на Яворовите скали и заплаши, че ще си подаде оставката, ако старейшините не защитят обществения интерес

Кметът на Поморие Иван Алексиев заговори за оставки. Градоначалникът не разреши протестите срещу застрояването на Яворовите скари с мотив, че в Бургаско е обявена грипна епидемия и всякакви масови мероприятия са забранени. В същото време обаче той обеща да си подаде оставката на 30 януари, ако Общинският съвет не защити обществения интерес.

Инвестиционното намерение ще бъде съгласувано от общинските съветници тогава, съобщи bTV.

„Ние сме против идеята на това място да се построи 18-метров хотел. Тук Яворов се е вдъхновявал от красивите залези над морето. Гледката обаче ще бъде закрита“, каза Кирил Димитров от инициативния комитет.

Инвеститорите обаче са непреклонни. Те искат да построят 3-4 етажна сграда на мястото на ресторанта.

Инвеститорите още през 1999 г. закупили постройката на Яворовите скали и направили ресторант, а вече са придобили и земята.

Екоинспекцията съгласува изменението на плана за застрояване.

„Самото намерение – отреждане на жилищна сграда или хотел, не попада в приложение 1 и 2 на Закона за опазване на околната среда и водите. Ако попада, може да се подложи на процедура по ОВОС“, обясни директорката на РИОСВ – Бургас Тонка Атанасова.

Институциите разследват придобиването на земята край брега от частни лица.