ПОСКЪПВАТ БИЛЕТИТЕ В ГРАДСКИЯ ТРАНСПОРТ

Няма измама! От първи ноември билетът в градския транспорт става 1.30 лв. Информацията е лично от управителят на общинския превозвач Петко Драгнев. Закупен от билет от шофьора пък ще струва 1.50. Поскъпват и цените на картите. Докладната записка за поскъпването ще бъде входирана в ОбС още тази седмица, за да може предложението и решението да влезе в сила точно от 1-ви ноември.
Мотив за повишаване цената на билета е, че вече е изтекъл гаранционният срок на новите автобуси. Пробегът им вече надхвърлил 350 хил. километра и за всеки ремонт фирмата-превозвач плащала от собствения си бюджет. Към това се прибавя цената на метана, чийто скок е от 30%, както и повишаване цената на електричеството за промишлените предприятия. Само токът за климатици, който фирмата плаща месечно, е 35 хиляди лева. Цената на билета в Бургас не е променяна от 2010 г. През това време заплатите са се променили, а приходите са същите добавя Драгнев, коментирайки, че много от квалифицираните шофьори са напуснали работа именно заради заплащането, като са отишли да си вадят хляба в Испания.
В същото време държавата не е повишила през всички тези години с нито стотинка дотирането за пътуванията на ученици и пенсионери. Затова щяла да се отправи искане към Министерски съвет и парламента за увеличаване на компенсациите. Засега те са в рамките на около 30%.
Подобна била ситуацията с превозвачите и в другите големи градове, начело със столицата. В разговор с шефовете на фирми намерения за увеличаване цената на билета били изказани и във Варна, където се обсъждала цена на билетчето също от 1.30. Такова е положението за Пловдив и Ст. Загора.