Пощенският гълъб на достлука

Приятелят на Ердоган и европреЦедател Борисов призна, че му е „напрегнато“ и „притеснено“ относно срещата между ЕС и Турция, която трябва да се проведе на 26 март във Варна.

кадър от Нова ТВ

„Подготвяме се много, всички много очакват от нас. Напрегнато ми е, притеснено ми е, огромни очаквания имат всички да се опитаме да успокоим отношенията.

Дори не е сигурно, че срещата ще се проведе, защото има много голямо напрежение и очакване, които самият аз не искам да поемам“, добави той пред български журналисти в Брюксел, където пристигна за участие в заседанието на Европейския съвет.

Турция ще попита Европейския съюз за останалата част от общо 3-те млрд. евро, отпуснати за сирийските бежанци, живеещи в Турция, на срещата във Варна, заяви президентът Реджеп Тайип Ердоган.

Турция е получила досега само 850 млн. евро от одобрения първи транш от финансирането, обещано от ЕС, за да помогне на Турция за приютяването на намиращите се в страната около 3,5 млн. бежанци. Други 3 млрд. евро предстои да бъдат одобрени този месец.

„Ако ще давате парите, давайте ги, не се подигравайте с нас.

Тази нация има достойнство и чест. Но онези така са свикнали, въобразяват си, че ще се молим пред вратите им. И говорят за втория транш, а не сме получили първия.

Следващата седмица ще бъдем заедно във Варна и ще им поставя въпроса – или плащайте, или си признайте честно, че няма да има пари“, каза Ердоган …

Дотук добре, но ЕС трябва да прекъсне тази политика на подкрепа на съмнителни групи и режими, а вместо това да дава пари за развитие на селски и отдалечени райони в засегнатите държави и страните, от които бягат хора.

България трябва да постави въпроса за компенсациите за имотите на тракийските бежанци в Турция, за които дрънкаха Сидеров, Борисов, Нинова …

Въпросът беше поставен и в резолюция на ЕК през 2008 г. като общ европейски, но оттогава -НИЩО ?!

Време е Борисов да спре смехотворната си роля на пощенски гълъб и приятел на Ердоган в чийто духовни граници е Кърджали …

Лично аз смятам, че подобно посещение във Варна е васалска постъпка и евтин PR на Борисов, изживяващ се като корифей на външната политика.

колаж по идея на Свободен човек

Свободен автор – Философът