По случай 125 години от рождението на Панчо Владигеров

Националното училище за музикално и сценично изкуство „Проф. Панчо Владигеров” в Бургас кани бургазлии и гости на града на поредица от събития, посветени на 125-годишнината от рождението на Панчо Владигеров. Събитията включват поредица концерти на учениците от начален и прогимназиален етап.

Предстои и да бъде открит нов учебен корпус на НУМСИ „Проф. Панчо Владигеров”. В него ще бъдат обособени творчески ателиета и звукозаписно студио, в които да творят учениците на училището.

Традиционният тържествен концерт по повод патронния празник на училището ще е на 13 март от 18:30. ч. в  залата на Държавна опера Бургас.

Програма на събитията:

– 8 март, 18:30 ч., зала на областната администрация – „Пролетни вибрации”, концерт на ученици от начален етап;

– 11 март, 18:30 ч., Експозиционен център „Флора” – „Нашата Родина”, концерт на ученици от начален етап;

– 12 март, 18:30 ч., зала на областната администрация – „Наследници на Владигеров”, концерт на ученици от прогимназиален етап;

– 13 март, 11:00 ч.  – откриване на новия учебен  корпус;

– 13 март, 18:30 ч. , Залата на Държавна опера Бургас – „Напред”, концерт – спектакъл.

Всички събития са със свободен вход.

 

Из историята на училището

В годината на 10-годишния юбилей от основаването на дружество „Родни звуци” в Бургас, с писмо № 27499 от 17.ІХ.1921 г. на Министерството на народната просвета, към дружеството се създава Народно музикално училище.

Със Заповед № I – 3284 от 14 юли 1961 г. на Министерството на просветата и културата в Бургас се създава Народното музикално училище става държавно Средно музикално училище.

През 2004 г., със Заповед № РД 14-166 от 17 ноември на министъра на образованието и науката, средното музикално училище е обявено за Национално училище за музикално и сценично изкуство „Проф. Панчо Владигеров”.

Училището е носител на следните награди:

– Орден „Св.св. Кирил и Методий” I степен.

– „Златна лира” на Съюза на българските музикални и танцови дейци.

– Две първи награди и два златни медала на Окръжен народен съвет – Бургас.

– Специална награда от община Бургас за висок принос в развитието на образованието в Бургас и високи постижения в областта на музиката.

– Съвет на европейската научна и културна общност: „Официален почетен статут на институция с висок престиж и обществено признание в областта на културата”, значка „Златна книга” за принос в развитието на българската култура и „Златен печат” за европейски мениджмънт в културата.