Празник с великолепната музика на Джакомо Пучини в Бургас

В петъчната вечер на 5 април 2024 г. от 19 часа в залата на Държавна опера – Бургас, солистите, оркестърът и хоровият състав на операта ще изпълнят едни от най-известните арии, дуети, ансамбли и хорове из творчеството на великия италиански композитор Джакомо Пучини.

Сопраните Йоана Железчева, Мария Цветкова-Маджарова, Нона Кръстникова, тенорите Андрея Мирчев, Влаерий Георгиев и Яни Николов, баритонът Валери Турманов и басът Делян Славов ще представят на сцената на бургаската опера емблематични Пучиниеви шедьоври, познати и обичани от почитателите на класическата музика, а и на по-широката аудитория.

Диригент на  хоровия състав, който ще внесе мащабно звучене и нюанси на драматизъм, характерен за творчеството на Пучини, е Алексаднър Чепанов, концертмайстор – Ваня Златева. Оперната гала е посветена на  165 години от рождението и 100 години от земната кончина на великия италиански композитор Джакомо Пучини.

Зад диригентския пулт на оперната гала „Вива Пучини“ в петък ще застане маестро Димитър Косев, главен диригент на Държавна опера – Русе.

В програмата на оперната гала „Вива Пучини“ ще прозвучат още: ария на Пиркентон от III действие на операта „Мадам Бътерфлай“ в изпълнение на тенора Яни Николов, ансмабълът „La morte di Liu” – из III действие на операта „Турандот“, представена от Мария Цветкова-Маджарова, Валерий Георгиев, Милен Динолов, Валери Турманов, Делян Славов и хора на Държавна опера – Бургас.

Мария Цветкова-Маджарова ще изпълни Ария на Мими от I  действие на операта „Бохеми“ и дует на Мими и Родолф от същата опера заедно с тенора Андрея Мирчев. В изпълнение на хора публиката ще чуе „Caro a bocca chiusa” – из III действие на операта „Мадам Бътерфлай“.

В края на програмата ще бъде представен финалът на III действие на операта „Бохеми“, в изпълнение на Мария Цветкова-Маджарова, Нона Кръстнокова, Яни Николов и Валери Турманов. Блестяща кода на оперната гала „Вива Пучини“ е знаменитата ария на Калаф из операта „Турандот“, която ще представи Валерий Георгиев заедно с хоровия състав на бургаската опера.

Партитурите на гениалния Джакомо Пучини са характерни с лирична музикална концепция – искрено-топла мелодика, бликаща емоционалност, романтични оттенъци и драматизъм. Музиката му изобилства от мелодични арии, дуети и ансамбли, в които се отразяват с психологическа вещина образите на героите. Важна роля в цялостната постановка е отредена и на оркестъра, а лайтмотивите се проявяват в тъканта на сценичното действие в зависимост от душевните състояния на героите.

Билети за оперната гала „Вива Пучини“ можете да намерите на касата на операта, на каса „Часовника“ (пред хотел „България“), както и в мрежите на Евентим.