Президентът Радев поднесе цветя по случай 79-годишнина от победата над нацизма

Днес, в Деня на Европа, нека си пожелаем и Европейски съюз, който още по-активно се ангажира и допринася още по-ефективно за развитието на държавите членки, който продължава да гради своето единство върху принципите на демокрацията и мира. Това каза президентът Румен Радев след поднасянето на цветя на Паметника на Незнайния воин по повод отбелязването на 79 години от победата над нацизма във Втората световна война.

Очаквам и ЕС да се ангажира по-активно с утвърждаването на принципите на демокрацията и на спазването на човешките права, на правовата държава в страните от Западните Балкани, които заявиха своите амбиции за присъединяване към Съюза, добави Радев.

Държавният глава коментира и предстоящите през юни избори. Очакваме по-малко черен пиар и повече идеи за бъдещето на България и всяка партия трябва да заяви как вижда това бъдеще, как ще направи България по-успешна и защо иска властта, каза Радев. Крайно време е дневният ред на партиите да се срещне с дневния ред на обществото. Обществото очаква от партиите конкретни отговори как ще се решават наболелите проблеми на обществото, а не на партиите. Очаквам в предстоящата кампания за избори за ЕП да чуем един съдържателен дебат за бъдещето на Европа и нека всеки, който претендира да представлява България в ЕП, да заяви ясни позиции как ще допринася и за прогреса на целия ЕС, но и за защитата на нашите национални интереси по отношение на големите теми, заяви Радев.

Той коментира и темата за присъединяването на България към Шенген. По думите му отварянето на България към Шенген по въздух и море, колкото е положително, толкова има и отрицателен аспект. Натискът към Австрия беше изключително голям, но в момента този натиск вече намаля, защото се казва: „Ето, тя, България вече е в Шенген”, посочи Радев. Ще продължаваме да работим и с президента на Австрия, и с канцлера. Очаквам и сформиране на постоянно правителство след изборите, което да се ангажира много сериозно с този проблем, каза Радев.