Президентът: Разумът напуска управляващите

Заради провала си с инвестициите, Шенген и Еврозоната панически търсят враг, за да противопоставят хората един на друг. Така президентът коментира шпионският скандал

Здравият разум напуска българското политическо пространство. Това каза пред Нова телевизия президентът Румен Радева.
„Безсилието на управляващите да се справят с тежките проблеми в страната и пълният провал на правителството в стратегически за европейското ни развитие приоритети се изражда в паническо търсене на враг и в миналото, и в настоящото, така че хората да се противопоставят непрекъснато един на друг и да не могат да се обединят в търсене на отговорност за проблемите и провалите днес“, заяви в Пловдив държавният глава.
Влизането в Шенген и Еврозоната, отпадането на европейския мониторинг за върховенството на закона у нас, както и привличането на чуждестранни инвеститори са сред стратегическите приоритети, в които управляващите се провалят, подчерта той.
В отговор на въпрос за вчерашните процесуално-следствени действия за шпионаж в полза на чужда държава президентът заяви още, че това е „изключително тежко обвинение“ и ако от следствието не представят неоспорими факти, „ще остане съмнението, че български институции са употребени в режисиран вътрешнополитически сценарий“. „Очаквам наистина категорични доказателства, че българската външна политика не се е превърнала в заложник на вътрешнопартийни интереси и обслужваща интересите на управляващите“, сподели президентът.
„Според мен здравият разум очевидно напуска българското политическо пространство и особено управляващите“, заяви Румен Радев в отговор на въпрос дали е атака срещу президентската институция разпитът на социолога Живко Георгиев – член на Стратегическия съвет при президента, за проведено от него социологическо проучване преди президентските избори. По думите на Румен Радев, част от твърденията относно Живко Георгиев, свързани с разпитите, са абсурдни и нелепи. „Аз съм избран с гласовете на 2 млн. българи и подобни твърдения и инсинуации са обида най-вече към тези хора“, заяви Румен Радев.
Червеният лидер Корнелия Нинова пък каза пред медиите, че от БСП оценяват случилото се на 9 септември като провокация. „Категорично възразяваме срещу воденето на свидетели с белезници на разпити. Оценяваме случилото се като грубо посегателство върху свободата на словото, защото Юрий Борисов е журналист“, обясни тя.
Лидерът на БСП каза още, че проф. Ваня Добрева и Юрий Борисов многократно и публично са изразявали своята позиция за културно сътрудничество и икономическо сближаване между България и Русия.
„Това не ги прави престъпници“, подчерта Нинова. Оценяваме случилото се като провокация срещу правото на свободно сдружаване, каза още Нинова.