Премиерът се закопа, грози ли го затвор?

Йордан Бонев, който говори за преврат срещу „Борисов III”, разкри, че през 2014-та вождът на ГЕРБавите е организирал метеж, а за това наказанието е затвор, коментира съдийка

Сигнал за готвен държавен преврат внесе в прокуратурата Йордан Бонев. Той разпространи видео записи и кореспонденция, в която участва осъдената на 20 години затвор на първа инстанция – Десислава Иванчева, съобщава Нова телевизия.
Подателят на сигнала твърди, че за 12-ти септември се готви протест, чиято цел е дестабилизация на държавата и влизане в парламента, а събитията да напомнят за тези от нощта на белия автобус.
Основните организатори били Иванчева и Георги Георгиев от сдружение „Боец”. Според документите един от участниците в евентуалния заговор е бащата на Йордан Бонев – Венцислав Ангелов-Чикагото. Самата Иванчева обясни във вторник, че е организирала протести и според нея, в това няма нищо лошо.
Междувременно министърът на вътрешните работи Младен Маринов потвърди, че е получен сигнал за готвена ескалация на напрежението през утрешния ден срещу кандидатът за главен прокурор Иван Гешев. Според министърът е възможно протестите в столицата да прераснат и в по-сериозен конфликт.
Бившата съдийка Румяна Ченалова пък цитира във фейсбук премиерът Бойко Борисов, който твърди, че нямал нищо общо с протеста в подкрепата на Гешев.
„А през 2014г.? Организирал ли е преврат през 2014 г.?“, пита тя.
„Така казва Йордан Бонев. Същият, който през 2019г. говори за преврат срещу правителството на Борисов. Ако Цацаров и Гешев образуват досъдебно производство срещу посочените от Бонев лица като организатори на преврат през 2019г., на същото основание трябва да образувате и срещу Бойко Борисов за същите действия през 2014-та“, коментира бившата съдийка.
„Свидетелят е един и същ – или вярвате за двете събития или не. Давността не е изтекла. Хитрата сврака с двата крака, май“, добави тя.
През 2014-та Йордан Бонев каза, че е имало среща между него, Бойко Борисов и Бисер Миланов – Петното. Тя продължила три часа.
„На тази среща ни беше казано да организираме протест. Предстоеше вот на недоверие към кабинета на Пламен Орешарски. На този вот трябваше да пуснем уведомление, че ще правим протест. Планът беше, когато излезем на протест, да се сформират групи, които да предизвикат сблъсък с органите на реда с цел радикализиране, с което да се свали кабинетът. За тази цел получихме капаро от 12 000 лева“, каза Бонев пред novini.bg.
„За получаването на капарото ни съдейства Върбан Маринов, известен в Русе като Върбан Циганина. Той е човек на ГЕРБ и изпълнява поръчките на депутата Пламен Нунев. Летните протести бяха организирани изцяло от ГЕРБ. Те бяха готвени три месеца предварително”, допълни той.
„С тези пари трябваше да обиколим регионалните структури на движението. Ако бяхме изпълнили планът, ни беше обещана паричната сума от 500 000 лева и да заместим „Атака” в парламента”, обясни Бонев.
Румяна Ченалова цитира чл. 95 от Наказателния кодекс, според който премиерът Борисов може да бъде осъден дори на доживотен затвор.
„Който с цел да бъде съборена, подровена или отслабена властта в републиката УЧАСТВУВА в извършването на опит за преврат за насилствено завземане на властта в центъра или по места, или в бунт, или във въоръжено въстание, се наказва с лишаване от свобода от десет до двадесет години, с доживотен затвор или с доживотен затвор без замяна“, уточни бившата съдийка.
Според нея безобразното и пошло поведение на Борисов и шайката е знак за безсилие, за ужаса от очаквания край, за липсата на перспектива не само да остане на власт, но и да запази свободата си.
„Българската политическа класа в усърдното си раболепие позволи на един необразован, арогантен, безкритичен към себе си, алчен и нагъл Нарцис – българският премиер да предизвика поредица от международни скандали – първо на Балканите, а сега и с Русия. Тази Русия, която може да ни смачка като хлебарка с поредица от действия, които ще ни разтърсят икономически“, коментира тя.
„В стремежа си да получи протекции отвъд океана, Борисов предизвика политически трусове /декларацията на външно министерство, арестите на „руските шпиони“, които ако не бяха толкова значими, щяха да са смешни“, добави Ченалова.
„Глупостта му не позволява да осъзнае, че спасение от американските служби няма и че за Тръмп ще си остане балкански престъпник. Огромната грешка, която направи с Русия ще му създаде неприятности за които не подозира. Досега го презираха. Сега просто ще го изхвърлят“, прогнозира тя.
„Борисов създаде поредните скандали и за да отслаби вниманието ни към важния за него въпрос – избора на Главен прокурор. Протестите бяха организирани и датите им обявени отдавна. Гешев е изключително важен за политическата класа и олигарсите – той ще гарантира неприкосновеността им в бъдеще. Борисов знае, че това е последният му мандат“, коментира бившата съдийка.
„Знае, че до декември ще приключат гражданското и наказателното дело в САЩ. Знае, че е мразен от българския народ и че може само да се надява на справедливост. Борисов е обречен“, подчерта тя.
„Колкото и да е хитър, това вече не е достатъчно. Нито с пари, нито с обещания ще може да си купи спокойствие и сигурност. Лидерите на балканските държави първи му показаха, че е в изолация. Това, разбира се не е случайност, а следствие“, коментира Ченалова.
„Важното сега е да покажем че сме непреклонни и няма да позволим да постигне целите си – избора на Гешев и местните избори. Сега е време да захвърлим противоречията си, враждите и конфликтите. Сега е време на война. Ние сме нападнати – отдавна. Ние сме убивани и мачкани ежедневно“, добави тя.
„Време е да си спомним че можем да сме войни, да се превърнем в стомана, да се слеем в юмрук и да го стоварим безпощадно в сърцето на мафията- държава!“, призова Румяна Ченалова.