Протестите изненадаха управляващи и опозиция

Наглост! Валери Симеонов предлага на Борисов да назначи на овакантеното му вицепремиерско място шефката на кабинета на вицепремиера Валери Симеонов. Мотивите са, че тя е надпартийна фигура и така е правилно. Преди това премиерът беше категоричен, че оставката на Симеонов е невъзможна, защото ще падне правителсвото, а след приемането й от Борисов Цветанов изпусна, че така кабинетът ще работи по-добре.
После се чудят защо има протести за смяна на системата.
 
Непоследователни са действията и решенията на БСП. Миналата седмица Корнелия Нинова каза, че ще ще решават проблемите в държавата и удовлетворят исканията на протестиращите законодателно. С прокарване на закони. Днес от БСП разпръснаха прессъобщение, с което лидерът им заявява готовност за предсрочни избори, поиска оставката на правителството и допълни, че БСП няма да участва в сформиране на парламентарния кворум за заседанията.
 
И управляващи, и опозиция нито са готови за избори, нито знаят какво искат, още по-малко както трябва да правят. Масовите протести ги хванаха неподготвени. Още по-смущаващото е, че протестите бяха очаквани.