Разследването по „Рико“ – аргумент против кандидатурата на Гешев

Рико има пряко отношение към начина на разследване по делото КТБ, осъществено под ръководството на Иван Гешев, коментира бившата съдийка Румяна Ченалова

Разследването по „Рико“ има пряко отношение към начина на разследване по делото КТБ, осъществено под ръководството на Гешев. Това е сериозен аргумент против кандидатурата му, сподели във Фейсбук бившата съдийка Румяна Ченалова.
„Тенденциозно проведеното разследване, с умишлено пропускане на определени лица, освен че е подпомагането им да избегнат наказателно преследване, но и е престъпление по служба. И не само…“, коментира тя.
Едно официално запитване за предмета на наказателното производство в САЩ би изяснило тези въпроси, добави бившата съдийка.
„Производството по „Магнитски акт“ не е завършено. Обвинението за тежко нарушени права по делото „КТБ“ , пряко касае прокуратурата в лицето на Цацаров, респективно Гешев. По това разследване има изготвени становища и доклади. Наложително е в случая да се изиска допустимата информация от САЩ“, подчерта Ченалова.
„Горните обстоятелства са пряко свързани с процедурата за избор на Главен прокурор, защото поставят под съмнение независимостта на прокуратурата и в частност на настоящия и бъдещия Главен прокурор“, заключи тя.
„Производствата, образувани в САЩ са публично известни, вкл. исковата молба за вреди, причинени чрез умишления фалит на КТБ с активното участие на прокуратурата. Очевидно не са известни или са без значение само за членовете на ВСС…. Има начини и форми да се изиска информация. Остава съответните лица да имат куража да го направят“, коментира Румяна Ченалова.