Революционно откритие: На Марс има вода

То повдига въпроса означава ли това, че на Червената планета има и живот

Голямо научно откритие. Италиански астрофизици обявиха, че са доказали наличието на езеро с вода в течна форма на Марс, съобщава Нова телевизия. Предишни изследвания са показвали, че на повърхността на планетата е текла вода, но наличието на постоянен воден басейн е нещо ново.

„Отраженията, които наблюдавахме в слоевете на Южната полярна шапка, не могат да се обяснят с никакво вещество в твърдо агрегатно състояние. Достигнахме до заключението, че такова ярко отражение може да идва само от вода в течна форма“, обясниха учените.

Водата се намира под километър и половина лед. Според италианските учени басейнът е с диаметър около 20 километра и има форма на триъгълник със заоблени ъгли. Водата е открита чрез радарни измервания от космически апарат, който обикаля по орбита около Марс. Според учените е възможно откритият воден басейн да е хабитат на микроорганизми.

Досега учените говореха само за предполагаемо наличие на вода на Червената планета. Откритието веднага повдига въпроса означава ли това, че на Марс има и живот. Учените засега не дават отговор на този въпрос и обясняват, че езерото тепърва трябва да бъде изследвано и ще бъдат взети проби от марсианската вода.