Рекорден брой участници във втория литературен конкурс на БМФ Порт Бургас

Връзката между природата и човека, морето и съдбата на хората, обвързани с него,  вдъхнови 148 автори от над 50 населени места в  страната, изпратили свои творби за участие във втория литературен конкурс на „БМФ Порт Бургас” АД. Конкурсът се провежда в две възрастови категории – деца и младежи до 18 години и автори над 18 години. Най-младият участник е на 8 години, най-възрастният – на 80.

Литературният конкурс на концесионера на пристанищните терминали „Бургас Изток 2” и „Бургас Запад” се провежда за втора поредна година, популярността му нарасна устремно. Надпреварата бе обявена на 24 май като част от социалната програма на „БМФ Порт Бургас”. Целта на дружеството е да подкрепя  литературната традиция в морския град, да съдейства за откриването и популяризирането на нови литературни дарования, да поощрява създаването на произведения, пропагандиращи характерните за съвременния човек морални ценности. Рекордният брой участници доказва, че целта е постигната.

Тази година децата и младежите до 18-годишна възраст писаха творби на тема  „Дървото, което разказва приказки”, а авторите на възраст над 18 години на тема „Морето само смелите обича”. Регламентът не постави никакви жанрови ограничения. И в двете възрастови групи авторите участваха с есе, разказ, фейлетон или стихотворение. Творбите им са вече в ръцете на компетентното жури в състав: Николай Фенерски – писател, есеист и сценарист; Елка Василева – поет и журналист; Весела Джунджурова – представител на „БМФ Порт Бургас”.

Победителите ще бъдат обявени на 9 октомври 2023 г. на официална церемония по награждаването в Центъра за съвременно изкуство и библиотека – Бургас, зала „Акад. Константин Петканов”, която ще започне в 18 часа и ще бъде излъчвана онлайн. Класиралите се на първо, второ и трето място във всяка от категориите ще получат парични награди. Наградените творби ще бъдат публикувани в специализирани сайтове за литература.