Русия унищожи голяма електроцентрала близо до Киев

Голяма електроцентрала близо до Киев е била напълно разрушена от руски удари рано сутринта на 11 април 2024 г., съобщи украинската енергийна компания „Центренерго”. Електроцентралата в село Трипиля ( на 40 км южно от Киев, на Днепър) е била най-големият доставчик на електроенергия за три региона, включително Киев.

Русия отдавна умишлено и систематично атакува енергийната система на Украйна.

„Мащабът на разрушенията е ужасяващ“, заяви председателят на „Центренерго”. Андрий Хота. Той обясни, че ударите в четвъртък сутринта са унищожили трансформатора, турбините и генераторите – фактически 100% от съоръжението.

Хота обясни заяви, че служителите, които са били на смяна, са успели да избягат и да се укрият веднага, след като първият дрон е ударил.

В ранните часове на четвъртък повече от 80 ракети и дронове бяха насочени към обекти в цяла Украйна. Много от тях бяха насочени към енергийната инфраструктура, а почти една трета от тях преминаха през противовъздушната отбрана на Украйна.

Електроцентралата в Трипиля е един от най-големите доставчици на електроенергия и топлинна енергия в Украйна. Тя експлоатираше две други електроцентрали – една в Харковска област, която беше разрушена в края на март, и една в район на Донецка област, който беше превзет от Русия през 2022 г.