Руският Робин Худ побърка ордата на „Бойко III”

Хакерът, пробил системата на НАП, се оказа братушка, мъсти заради мизерията, в която живеят неговият тъст и тъща в България, вини властта, че крие истината

Безпрецедентната хакерска атака, която доведе до теч на информация за 5 млн. българи, има една единствена цел – да принуди кохортата от лъжци, окупирала властта, да каже истината и да се разкара от политическата сцена. Това намекна хакерът, разбил брутално системата на НАП, за която бяха похарчени ужасно много пари, взети от данъкоплатците. Той е съвременния руски Робин Худ, макар да не граби пари, за да ги раздава на бедните. Неговата цел е да освободи бедните от мафията или поне да им покаже как да се борят за правата си.
„Здравейте и благодаря, че направихте случващото се публично достояние… Изпращам този мейл само на bTV, NOVA и „Капитал”, защото видях истинска журналистика единствено от тези медии. Вчера журналист от NOVA писа и зададе три въпроса. С радост ще разкрия подробности за този пробив, така че вашето корумпирано правителство да не лъже аудиторията ви“. Така започва имейлът до NOVA, изпратен от човека, който твърди, че е автор на хакерската атака срещу НАП.
„Този теч се случва от 11 години насам. Ако корумпираното ви правителство разкрие уязвимата система, ще можете да видите тази информация в Web Archive (Internet Wayback Machine). Данните са хаквани и през 2012 г. Тогава никой не разбра, че сме успели да инфилтрираме 30 GB информация”, пише мъжът.
Той разкрива, че е руски гражданин, женен за българка. „Родителите на съпругата ми живеят в България и със собствените си очи съм виждал колко прецакана е държавата ви”, пише още той.
„Глупавите ви правораздавателни органи няма да открият нищо. Просто ще прикрият истината. Ако това се случи, аз лично ще кача информацията в руски и български торент тракери, така че всеки ще може да я свали свободно. Ако медиите, с които влизам в контакт, публикуват невярна информация, ще разкрия още два масива от данни – отново от Министерството на финансите”, се казва още в електронното писмо. То е изпратено от имейл адрес, различен от този, от който бяха получени хакнатите данни.
След хакерската атака премиерът Бойко Борисов разпореди проверка на информационните системи на държавните институции. А министърът на финансите Владислав Горанов допусна, че България може да отнеси глоби от Евросъюза за пробива в личните данни.
Данъчните потвърдиха, че атаката е успяла заради недобра защита на една от електронните им услуги – за въстановане на ДДС, платено в чужбина.
За случая е уведомена и Комисията за защита на личните данни. Предстои да бъде направен цялостен одит на информационната система на НАП. Държавата ще търси помощ и от Европейската служба по киберсигурност.
В следобедните часове, по време на извънредното заседание на парламента, в пленарната зала бяха изслушани министрите Горанов и Маринов. За това настоя опозицията и изрази опасения, че има заплаха за националната ни сигурност.
„Извинявам се на уязвените български граждани и ги уверявам, че информацията им продължава да бъде защитена“, заяви министърът на финансите. Той увери, че няма нарушена и загубена информация от НАП.
„Данните, които бяха разпространени, са освен лични, и данъчноосигурителни с отделни фрагменти и периоди“, поясни Горанов. И допълни, че властите вече имат насоки за това откъде е дошла атаката. Допускат, че нерегламентираният достъп може да е извършен дистанционно, извън НАП, но не е изключено и това да се е случило отвътре.
„Това трябва да е червена лампа за всички държавни органи, които управляват големи информационни системи“, обобщи Горанов. И определи посегателството като „терористично“.
Да наречеш терорист руския Робин Худ, чиято единствена цел е да покаже, че царят е гол, пардон да разкрие истината за „експертите“ от ордата на кабинета „Бойко III” е най-малкото неуместно. „Терористът“ Робин Худ, разбил системата на НАП, причини много страдания на държавния апарат с единствената цел да покаже на заспалия балканец, че няма държава. Воят срещу хакерската атака е някак си забавен, макар, че лесно може някой да злоупотреби с личните ни данни, разпространени благодарение на нета по всички краища на света.
Има какво да научим от руския Робин Худ. Борете се за истината като него срещу онези, които ви манипулират и ограбват!