САМО ВИЗИЯ НЕ СТИГА, ТРЯБВА И КЮТЕК

Тази седмица левицата представи вижданията си за бъдещето на страната през следващите години.С цялата парадност и подобаваща сериозност на положението, с всички държавни отрасли и сектори-заедно и поотделно.Имаше аплаузи, заваляха и критики, и отривист остракизъм от противниците.

Това  е само заявка за необходимите промени, прозвуча на сбирката.Че разговорът ще продължи с предложения на гражданите, също е важно.Не без значение е и факта, че Корнелия Нинова изброи жизненоважни промени, които трябва да се направят, непопулярни мерки и не дотам бизнесугодни решения.

Че БСП няма сама да управлява след предстоящите избори, е повече от ясно.Дали пак ще сърба попарата на ДПС, или ще и се влее ресурс от нововъзникналите граждански движения, предстои да видим.Ако и се усмихне съдбата, левицата трябва да отговори на един кардинален въпрос.Питане, което е в основата на всичко, случващо се в страната през последните тридесет години.Нито образованието, нито сигурността, нито здравеопазването са възможни в подобрен вид, без нормалното функциониране на съд и прокуратура.Когато отсъства справедливото правораздаване, на практика отсъства смисъла на държавата и на дневен ред е джунглата със собствените си закони.Не чухме нищо за съдебната реформа.Нито думичка не прозвуча за това, какво мисли лявата партия за модела КОЙ, върнал родината ни в  Средните векове, как ще процедира при обществените поръчки, какво мисли за „бедността“ на ЛУКойл и невнесените    у нас нито стотинка данъци? Може би се ослушва за евентуални съглашения в предизборни времена и постизборни такива? Но пък остава празното място, на което, както знаем винаги покълват слухове и съмнения.Левицата, независимо вътрешните си разпри и терзания, да бъде откровена докрай.Щом си казал „А“, трябва да стигнеш до последната буква.

Трудно ще и се доверят избирателите.Освен ако не се появи нов субект, неомърсен от досегашно управление.И въпреки това, шансовете и са налице, защото каквито   и десни бесове да ни люлеят, здравият разум нашепва, че няма кой друг да инжектира чумата ГЕРБ.А за наказанието на крадците-ще и е доста трудно, защото ако колелото трябва да ес върне назад за неопределено време…то  тогава…Но да не се простираме в мечтания.

За да не се повтори преживяното през прехода и да не прозвучи онзи страшничък въпрос на семплата ГИНКА ЧЕЗова към Корнелия, този път тоягата трябва да се развърти нашироко и високо.

От чистите ръце.

А има ли такива?

Таня Анастасова