Свръхмощна бомба подготвят руснаците

Мощността на авиобомбата ФАБ-3000, която руският военно-промишлен комплекс започна да произвежда, е сравнима с тактическото ядрено оръжие, заяви полковникът от Службата за сигурност на Украйна (СБУ) в оставка и военен експерт Олег Стариков в интервю за канала Politeka в YouTube. „Сега най-лошото идва… Те започнаха да произвеждат ФАБ-250, ФАБ-500 и сега ФАБ-3000. Гази бомба сама по себе си напълно унищожава всички укрепени райони“, алармира Стариков, сравнявайки мощността на бомбата с тактическо ядрено оръжие.

Бившият полковник о е разтревожен от възможността за оборудване на FAB-3000 с универсален модул за планиране и коригиране (УМПК), който се монтира на бомби с по-малък калибър. Бомбите ФАБ-500 с такъв модул имат много сериозно въздействие върху линиите на бойно съприкосновение, признава той.

ФАБ-3000 ще повлияе на морално-психологическото състояние на украинските войски, сочи експертът. „Тон и половина експлозив е това. Ако някой бъде ударен, той се разпада на молекули. Който е наблизо, поне на два-три километра, тъпанчетата му ще се спукат. И страх, паника. Това е най-опасното нещо. Това нещо е много сериозно“, предупреждава Стариков. Той обаче добавя, че такива оръжия са разрешени от военните конвенции.

По-рано руското министерство на отбраната съобщи, че ръководителят на ведомството Сергей Шойгу е проверил изпълнението на държавната отбранителна поръчка в предприятия от военно-промишления комплекс в Нижегородска област. Там той е бил информиран, че от февруари 2024 г. е организирано масово производство на ФАБ-3000.