Секат гората край Арапя заради вилно селище

Изсечени са десетки борови дървета, на скалите срещу плажа в местността „Дядо-Ильова бахча” се строят вили

Гората край къмпинг Арапя отива в историята заради ново вилно селище. На скалите срещу плажа в местността „Дядо-Ильова бахча” край Царево се лее бетон. Изсечени са десетки борови дървета, съобщава Нова телевизия.

Проверка на място установи, че тежка строителна техника дълбае основи за комуникационна техника, а на мястото на изсечените дървета са поставени основите на масивни постройки.

Възложител на строежа е бургаска фирма, а разрешението, издадено от Община Царево, е от 15 август 2018 г. От там обясняват, че първото разрешение за строеж върху частен терен е още от 2007 г.

От регионалната еко-испекция в Бургас съобщиха, че обектът има всички разрешителни, включително и становище от Агенцията по горите, че теренът не е гора, а е урбанизирана територия от 2007 г. Оттогава е и първото разрешение за строеж върху частен терен.

Строителството започна преди 20 дни, каза пред камерата на Нова телевизия Ангел Петров.

Кметът на Царево Георги Лапчев пък заяви, че всички документи, които са представени в общината, са коректни и строежът отговаря на всички законови изисквания. Как този терен е станал частен, кога се е случило това нещо, трябва да питате друг човек, добави той.

В България вече е нормално горите да не са гори, а дюните да не са дюни … Те стават частни. Някой гази закона с кални ботуши, но кой … не знае дори и кмета.