СЗО актуализира списъка с критични лекарства за радиологични и ядрени аварии

Световната здравна организация (СЗО) днес актуализира списъка си с лекарства, които трябва да бъдат складирани за радиологични и ядрени аварии, заедно с политически съвети за тяхното подходящо управление. Тези запаси включват лекарства, които или предотвратяват, или намаляват излагането на радиация, или лекуват наранявания след излагането им.

„При радиационни спешни случаи хората могат да бъдат изложени на радиация в дози, вариращи от незначителни до животозастрашаващи. Правителствата трябва да осигурят лечение за нуждаещите се – бързо“, каза д-р Мария Нейра, изпълняващ длъжността помощник генерален директор на СЗО, отдел „По-здравословно население“. „От съществено значение е правителствата да са готови да защитят здравето на населението и да реагират незабавно при извънредни ситуации. Това включва наличието на готови запаси от животоспасяващи лекарства, които ще намалят рисковете и ще лекуват наранявания от радиация. 

Основни акценти

  • Тази публикация замества доклада на СЗО от 2007 г. относно разработването на национални запаси за радиационни спешни случаи. Той включва актуализирана информация за формуляра на запасите въз основа на развитието на радиационната спешна медицина през последното десетилетие.
  • Той предоставя политически съвети за придобиване на лекарства, които могат да предотвратят или намалят усвояването на радионуклиди или да увеличат елиминирането на радионуклиди от човешкото тяло.
  • Той разглежда основните елементи, необходими за разработването, поддържането и управлението на националните запаси от специфични медицински консумативи, които ще бъдат необходими при радиационни и ядрени аварии. 
  • Докладът разглежда ролята на националните здравни органи в развитието на запасите, както и ролята на СЗО Като водеща международна организация в областта на общественото здравеопазване с правомощията и отговорността да оказва помощ при извънредни ситуации в здравеопазването, СЗО предоставя съвети и насоки на страните относно готовността за обществено здравеопазване и реакцията при извънредни ситуации с радиация, включително разработване на запаси. При спешни случаи на здравеопазване СЗО може да съдейства за осигуряване или споделяне на медицински консумативи между страните.
  • Този доклад включва кратък преглед на избрани нововъзникващи технологии и лекарствени формулировки, включително потенциално повторно използване на продукти, одобрени преди това за други показания.
  • И накрая, публикацията предоставя примери за практики за създаване и управление на национални запаси в избрани страни, а именно Аржентина, Бразилия, Франция, Германия, Япония, Република Корея, Руската федерация и САЩ.

„Този ​​актуализиран списък с критични лекарства ще бъде жизненоважен инструмент за подготвеност и готовност за нашите партньори за идентифициране, осигуряване, натрупване и предоставяне на ефективни контрамерки своевременно на тези, които са изложени на риск или изложени на тези събития“, каза д-р Майк Райън, изпълнителен директор на Програмата на СЗО за спешни здравни ситуации.

Обикновено национален запас за спешни случаи с всички опасности за здравето ще включва общи консумативи и материали, използвани за всякакъв вид спешни случаи, като лични предпазни средства (PPE), комплекти за травми, течности, антибиотици и болкоуспокояващи. Тази публикация включва само специфични лекарства, които са известни и лицензирани днес за предотвратяване или лечение на свръхизлагане на хора на радиация.

Радиологичните и ядрените аварии могат да доведат до излагане на радиационни дози, достатъчно високи, за да доведат до тежки последици за здравето или дори смърт. Ето защо е изключително важно правителствата да реагират бързо на подобни заплахи. Много държави обаче все още нямат основните елементи на готовност за радиационни аварии, според годишния доклад до секретариата на СЗО.

Потенциалните сценарии, разгледани в публикацията, включват радиологични или ядрени аварии в атомни електроцентрали, медицински или изследователски съоръжения или аварии по време на транспортиране на радиоактивни материали, както и умишлено използване на радиоактивни материали със злонамерени намерения.

Компоненти на фармацевтични запаси за радиационни спешни случаи

Тази публикация се фокусира върху фармацевтични продукти за лечение на излагане на радиация и се занимава с управлението и управлението на такива запаси. Типичният запас за спешни случаи на радиация включва следните лекарства:

  • Стабилен йод, прилаган за предотвратяване или намаляване на излагането на щитовидната жлеза на радиоактивен йод;
  • Хелатни песъчинки, декорпориращи агенти (пруско синьо, прилагано за отстраняване на радиоактивен цезий от тялото и калциев/цинков DTPA, използван за лечение на вътрешно замърсяване с трансуранови радионуклиди);
  • Цитокини, използвани за намаляване на увреждането на костния мозък, в случай на остър радиационен синдром (ARS); и
  • Други лекарства, използвани за лечение на повръщане, диария и инфекции.

Новите лечения и контрамерки, също обсъдени в доклада, дават представа за бъдещите медицински контрамерки, които биха могли да се използват за управление на пациенти, прекомерно изложени на радиация. По-специално, проучвания, идентифициращи нови клетъчни и молекулярни пътища и средства за прилагане на лекарства, могат да бъдат използвани за нови лечения и нови продукти за употреба по време на радиационна авария.

Готовността за извънредни ситуации, реакцията и възстановяването спасяват животи

Координацията на местните, националните и международните реакции е от съществено значение за хармонизиран отговор на радиационни аварии. Като агенция, отговорна за насочването на интервенциите в здравеопазването в световен мащаб, СЗО предоставя съвети и осигурява достъп до лекарства и здравни услуги за страните, които развиват национален капацитет за готовност и реакция при извънредни ситуации с радиация. 

Повече информация

Глобалната експертна мрежа на СЗО, REMPAN

Глобалната експертна мрежа на СЗО, REMPAN (Мрежа за спешна медицинска готовност и помощ при радиационни спешни случаи), е важен актив на Организацията за изпълнение на нейната работа по предоставяне на технически насоки и инструменти за реагиране, предоставяне на дейности за изграждане на капацитет чрез образование и обучение и за насърчаване на международни сътрудничество и обмен на информация между членовете на мрежата и професионалната общност в областта на радиационната спешна медицина.

СЗО е член на ICARNE , Междуведомствения комитет по радиологични и ядрени извънредни ситуации, който осигурява механизма за координация между 20 международни организации със съответните мандати. Членовете на IACRNE разработват, поддържат и съ-спонсорират Съвместния план за управление на радиационни аварийни ситуации на международните организации ( JPlan 2017 ). JPlan описва общото разбиране за ролите на всяка организация при вземането на мерки за готовност и по време на реакция и възстановяване.

https://www.who.int/news/item/27-01-2023-who-updates-critical-medicines-list-for-radiation-and-nuclear-emergencies