След скандал Сотир Цацаров оглави КПКОНПИ

Изборът на главния прокурор Сотир Цацаров за шеф на антикорупционната комисия стана повод за недостойни нападки срещу председателя на ВКС Лозан Панов

Сотир Цацаров е избран за председател на КПКОНПИ. Съвсем неочаквано депутати от всички парламентарно представени партии го подкрепиха за шеф на Антикорупционната комисия, след като депутатът от управляващата партия, известен с агентурното си минало, предизвика скандал в пленарната зала. Въпреки това главният прокурор бе избран да замени подалия оставка Пламен Георгиев с гласовете на 165 от народните представители. Зад кандидатурата на настоящия главен прокурор застанаха ГЕРБ, Патриотите и ДПС. А гласуването раздели левицата. 27 от социалистите гласуваха „за”, съобщава Нова телевизия.
„Интересно защо изборът на главния прокурор за шеф на антикорупционен орган става повод за недостойни нападки срещу председателя на един върховен съд. Депутатът от управляващата партия, известен с агентурното си минало, заклеймява призива на върховния съдия да се разследват признанията на премиера и на главния прокурор за търговия с влияние върху членове на Висшия съдебен съвет“, сподели администраторът на Фейсбук групата Инициатива „Правосъдие за всеки“.
Навярно не се сеща, че това не върши услуга на току-що избрания, добавя той.
Депутатът Георги Марков изненадващо намеси председателя на ВКС Лозан Панов, извънпарламентарната партия „Да, България“ и Българския хелзинкски комитет, съобщава Свободна Европа. Бившият седесар започна с коментар за призива на Панов да се разследват думите на премиера Бойко Борисов и главния прокурор Сотир Цацаров за данни за търговия с влияние върху членове на ВСС.
„ВКС става политическа партия като обслужва интересите на „Да, България“, за която не е сигурно, че работи за интересите на България. Как така ще си позволява председателят на ВКС да казва, че ще разследва премиер – днес е Борисов, утре може да е Нинова. Ще разследва главен прокурор“, каза Марков.
След това продължи с обръщение към Панов: „Кой си ти, бе, господинчо? Ти си деполитизиран, да си налягаш парцалите“.
Естествено тези думи към представител на независимата съдебна власт останаха без санкция от страна на председателя на Народното събрание.
Липсата на реакция от депутатите в лявата част на пленарната зала показва, че в българският парламент няма опозиция. Доказателство за това са и факта, че всички дружно си избраха Цацаров за шеф на КПКОНПИ. Горчиво!